Actualizat pe 22 mai 2023 | Dezvăluire cititoruluiDezvăluire: conținutul nostru este susținut de cititori. Aceasta înseamnă că dacă faceți clic pe un link sau o reclame din aceasta pagina, este posibil să câștigăm un comision. Vedeți cum este finanțat Socializam, de ce este important și cum ne puteți sprijini.
Când socializarea, munca și pasiunea se întâlnesc! Momentul de grație al comunicării: mai știe cineva ce înseamnă termenul de “clacă”? Probabil că foarte puțini. Claca este cea mai arhaică formă de socializare în mediul tradițional rural.
Femeile (și nu numai) se strângeau împreună sub un pretext practic. În timp ce munceau depanau amintiri și spuneau povești, își transmiteau știrile locului.
Exact ca pe un forum modern sau pe un chat colectiv. Condiția era ca munca desfășurată să fie statică. Ele țeseau, torceau lână, împleteau sau brodau. Iar aceste întâlniri erau atât de plăcute și populare încât adesea se prelungeau până noaptea târziu.
Momentul de grație al comunicării
Timpul a trecut! Comunicarea la distanță între oameni a schimbat totul, acum este momentul de grație al comunicării. O noua tehnologie, au apărut telefoanele mobile și internetul. Avem WhatsApp, Facebook, Twitter, forumuri, chat-uri … lista e nesfârșită.
Însă, spre deosebire de aceste rețele de socializare. Nimic nu se compară cu o întâlnire motivată de un scop practic, așa cum era claca. Discuțiile erau mai interesante când mai și făceai ceva între timp. Orele treceau pe nesimțite, se rămânea până târziu și nimeni nu se simțea vinovat că a pierdut timpul la discuții.
Tehnologia modernă a satisfăcut însă și această nevoie. Străvechea clacă a migrat în mediul virtual și a căpătat forma comunităților online. Vecinii, prietenii și rudele au fost înlocuiți cu aceste rețele de comunicare virtuală, în rest plăcerea e aceeași.
Suntem toți niște emigranți!
Aerul aventurierilor pe care îl avea cândva oamenii a dispărut, acum totul este de acasă, pe internet. Oamenii se întâlnesc pe aceste rețele sociale. Unde se spun bancuri, se dau linkuri interesante, se povestesc întâmplări de viață și se leagă prietenii strânse. Peste toate acestea … se socializează.
Societate și diverse platforme! În acest sector online, oamenii au acces la diverse platforme de socializare. Iar divertismentul reprezintă în sine o categorie de astfel de platforme. Aici trebuie menționate website-urile sociale, jocurile online, indiferent de tematica.
Utilizatorii se joacă și fac mai mult decât atât: comunică, ba chiar ajung în nu puține cazuri să lege sau să sudeze prietenii. Persoane cu aceleași pasiuni în sectorul de distracție reușesc să socializeze chiar prin joc.
Platforme de jocuri în societate
O nisa în dezvoltare accelerată este cea în care jucăm jocurile online. Plăcerea de a juca alături de alte persoane reale este extrem de mare. În paralel cu platformele de jocuri există și comunități online ale pasionaților de jocurile online. Pariuri sportive și alte asemenea. Jocurile sunt posibile chiar și de pe dispozitive mobile, aplicațiile fiind ușor de instalat.
Mai departe, se pot depune cu ușurință bani și tot așa de simplu se pot retrage. Metodele de plată la îndemâna oricui fac totul clar și prietenos. Într-un astfel de mediu plăcut și simplu pentru utilizator. Cum ar fi noul chat socializam, socializarea vine de la sine.
Spre deosebire de jocurile electronice clasice. Unde “lupți” cu un software, în jocurile online ai adversari autentici. Ținând cont de conceptul de fair-play, de la joc oricât de încrâncenat până la socializare este un singur pas.
Jocul-ul este doar pretextul, așa cum pe vremuri torsul sau țesutul erau motive de întâlnire. Însă aceste întâlniri sunt și extrem de utile pentru începători. Ei au la îndemână prieteni mai experimentați de la care învață tainele jocului. Învață matematica și strategia poker-ului, autocontrolul, psihologia adversarilor. Pe scurt învață să câștige.
Socializarea în mediul online
Există camerele de jocuri specializate în organizarea de partide online virtual. Pe lângă aceasta, există forumuri, site-uri de știri și grupuri pe Facebook ce împărtășesc aceleași interese. Nu în ultimul rând, cei care se simt deja stăpâni pe talentul lor, pot face saltul în arena live. Aici adversarii se află în fața noastră și prilejurile de socializare se înmulțesc.
Momentul de grație al comunicării este paradoxal. În această lume în care toți ne sunt adversari, se leagă cele mai strânse și durabile prietenii. Bazate mai întâi pe pasiunea comună, însă mai apoi pe compatibilitatea între caractere.
Și lucrurile nu se opresc aici! Undeva la capătul drumului, pentru cei care îl parcurg cel mai tenace, se află faima de a cunoaște lume nouă. Aici nu există pile și relații. Criteriul este unul singur și clar: socializarea este momentul de grație al comunicării.
Priviți-vă monitorul computerului
Câte din ferestrele deschise (sau accesate în ultima zi) nu au ca scop socializarea? Probabil că foarte puține. Majoritatea sunt un semn că ne aflăm mereu în căutare de noi prieteni. Fie că e Facebook, Twitter, WhatsApp sau oricare alta rețea de socializare. Momentul de gratie este timpul petrecut în care alergăm prin „încăperi” virtuale să ne “vânăm” prietenii.
Trăim într-o lume care ne conectează prin comunicare din ce în ce mai mult, și asta e bine. Însă să nu uităm că din când în când să mai ieșim și la câte o plimbare solitară prin parc. Nici întâlnirea cu noi înșine nu este de neglijat.