Internet Relay Chat! (Client Server IRC)

Actualizat pe 15 mai 2020 | Dezvăluire cititoruluiDezvăluire: conținutul nostru este susținut de cititori. Aceasta înseamnă că dacă faceți clic pe un link sau o reclame din aceasta pagina, este posibil să câștigăm un comision. Vedeți cum este finanțat Socializam, de ce este important și cum ne puteți sprijini.

Ce este Internet Relay Chat IRC? IRC-ul este un loc virtual de întâlnire al oamenilor din întreagă lume! Un loc unde se poate discuta online prin text, nu și cu voce. Utilizatorul folosește un mic program numit mIRC, pentru a se conecta la un server din rețeaua IRC. De exemplu: /server irc.roircop.info port: 6697 (ssl) sau 6667 (non-ssl). Astfel veți participa la discuții pe chat, folosind canalele serverului RoIRCop. #România canal principal, sau vă veți antrena mintea jucând jocurile de #Fazan, #Scrabble sau #Trivia.

Poți discuta public sau în particular cu prietenii tăi, indiferent unde sunt ei în lume. Astfel veți face contact pe IRC cu o întreagă diversitate de idei, preocupări, interese, etc.

Ce este mIRC? mIRC-ul este un program friendly software. Un client Internet Relay Chat care rulează numai în mediul windows. Are propriul editor de scripting și este scris de Khaled Mardam-Bey. Acest program permite utilizatorului conectarea la un server de IRC. mIRC este bine echipat cu diverse opțiuni și instrumente de lucru.

Program-ul (Script-ul) mIRC, îl puteți descărca de pe site-ul oficial → mIRC.com.

Descarcă, instalează și conectează-te online pe camerele de chat!

Utilizare mIRC

mIRC este un program de comunicare pe internet relay chat pentru windows. Un script care te conectează pe camerele de socializare, unde poți discuta cu alte persoane. Veți avea nevoie de un client irc pentru a putea conversa pe internet prin serviciu de chat live.

În continuare vă vom îndruma cum să-l folosiți.
Instalare mIRC: îl veți găsi în forma executabilă și îl veți instala ca pe orice alt program de pe Internet, având pași identici. După instalare, mIRC-ul este gata de utilizare pe chat irc. După deschidere, va apărea o fereastră cu informații despre autor. Ți-a apărut acum o fereastra cu o meniul „Options”; o listă ramificată în partea stângă. Te poți plimba prin ele, dar atenție nu modifica nimic deocamdată. Le luăm acum pe rând pe cele mai importante.

Connect Internet Relay Chat

Trebuie să selectezi serverul IRC. De exemplu: /server irc.roircop.info, eventual adaugi tu și te va conecta pe chat-ul online. În căsuțele „Full Name” și „E-mail” scrii ce vrei tu. E recomandat să nu dezvălui aceste informații deoarece e bine de știut de la bun început.

Serverul de irc de pe irc.roircop.info, folosește două porturi; 6697 (ssl) sau 6667 (non-ssl). Portul 6697 folosește SSL pentru a face conexiunea criptată. Acesta criptează datele trimise prin internet între doua sisteme (server și client). Astfel încât acesta să rămână privat.

Că unele persoane nu au întotdeauna cele mai bune intenții. Iar dacă mai târziu dorești să îți dezvălui numele sau adresa de e-mail către o persoana cu care discuți pe Internet relay chat irc. Nimic nu te oprește să o faci. Ce e important e Nick și Alternative. Nu pot fi simultan doi useri cu același nick de aceea are și o rezervă; Alternative.

Conectarea pe Chat IRC

 • Option: Selectează căsuțele Re-connect on disconnection.
 • Retry: 99 times (sau mai multe), după bunul tău plac.
 • Delay: poți lăsa modul standard, la 60 secunde.
 • Local info: Nu marchezi nimic. Dacă ai însă probleme la conectare poți încerca să selectezi butonul Normal în loc de Server.
 • Ident: User ID introduceți ce doriți, dar nu modificați setările „Unix settings”.

Apăsați apoi butonul pentru salvare setări „OK”. Normal ar trebui să te conectezi în câteva secunde la serverul IRC RoIRCop. În caz că nu se întâmplă nimic, va trebui probabil să dai comanda de conectare. Pentru aceasta dai click pe primul buton din meniul „Toolbar” e un buton cu un semn mic și galben. Sau selectați File / Connect.

Dacă conexiunea s-a realizat cu succes, va apărea un text generat de Server cu diverse informații în fereastră. Printre care și numele cu care te-ai conectat Nick-ul sau Alternative-ul. Automat îți va apare o fereastră în care trebuie să selectezi canalul sau camera de discuții. Implicit vor fi afișate cele mai populare canale IRC.

Canale principale de chat

Canale de chat: Cel mai popular canal este probabil #Romania. Alte canale au un specific local! Să zicem că de exemplu: #București, #Botoșani, #Cluj sau canale interactive precum #Trivia, #Fazan, #Scrabble. Poți încerca să te conectezi la alte chat-uri românești sau alte rețele IRC foarte ușor. După cum ai văzut deja, în meniul File / Options / Connect poți selecta alte servere din alte rețele IRC.

Însă dacă plănuiești să te întâlnești cu prietenii pe Internet relay chat irc, asigură-te că vei folosi rețeaua /server irc.roircop.info. Dacă știi doar canalul dar nu și rețeaua de IRC e ca și cum ai cauta pe cineva știind strada, dar fără să știi orașul unde locuiește. Poate pentru început totul pare confuz, dar nu uita! Sunt o mulțime de persoane care te pot ajuta cu un sfat sau o informație dacă le vei cere ajutorul.

Aruncă o privire și în meniul Help, vei găsi două fișiere importante. Un fișier Help pentru mIRC și un fișier Help pentru IRC în general. Deasemenea ar fi bine de citit și fișierul IRC Intro care explică întregul fenomen pe care îl vei trăi în următoarele zile. Care va încerca să te pună în gardă față de comportamentul ciudat. Uneori comic al multor persoane de pe internet relay chat irc.

Socializarea pe canale

La chat irc pot participa mai mulți oameni la o discuție pe un canal sau chiar în mai multe canale. Nu există limite în acest domeniu. Singura limită este viteza ta de tastare. Internet relay chat irc va fi distractiv și poate constitui o sursă de inspirație pentru fiecare. Veți observa că numele canalelor încep cu”#”, ex: #Romania. Dacă vă hotărâți să vă alăturați acestui canal tastați /join #Romania.

Conectarea pe internet relay chat irc, este una foarte simplă. Trebuie doar să accesați pagina de chat, să vă puneți nickname-ul dorit și să dați click pe butonul Connect. Înregistrarea nu este obligatorie, dar vă recomandăm pentru a nu va pierde nickname-ul. Mai multe comenzi despre înregistrare, regulament și utilizare comenzi, le găsiți în Menu.

Tastați niște urale de bun venit (ex: Bună! Ce faceți?) și încercați să vă alăturați unei discuții. Discuțiile cu alți utilizatori pot fi purtate atât pe camerele principale a chat-ului, cât și în privat. La început s-ar putea să vă simțiții singur/a, dar cu timpul se rezolvă. Puteți să obțineți o listă cu toate canalele, împreună cu numărul de utilizatori din fiecare canal și topicul acestuia.

Camere de socializare

Pentru această tastați /list. O să găsiți #Romania, #Scrabble, #Fazan, #Trivia, #Dedicații. Camera de chat #Dedicații unde DJ-ii care emit în acel moment la radio și vă pot onora cerințele, preferințele și dedicațiile. Camera de chat #Ajutor, aici administratorii vă pot ajuta dacă aveți întrebări referitoare la server. Topicul canalelor reprezintă tematica fiecăruia. Pe canal puteți schimba idei, păreri și tot felul de informații cu diferite persoane.

Camere de chat utile
#Ajutor: Camera de chat pentru soluționarea problemelor legate de site, chat sau server.
#vHost: Canalul pentru setarea host-ului virtual! Pentru a seta, tastați !vhost vhostul.meu.

Comenzi pentru Radio
După cum bine știți, rețeaua socializam.com, are și rețea de radio propriu,. Radio Star, unde DJ-ii primesc preferințe muzicale, cerințe și dedicații, pe canalul #Dedicații. Comanda pentru a afla melodia sau DJ-ul care emite în acel moment este “ !dj “. Pentru a afla URL-ul, link-ul de unde pute?i asculta Radio Star în Winamp, BSPlayer sau VLC, este !url. După descărcare, se va deschide automat într-un player sau puteți deschide dumneavoastră.

Conversații private

În timpul unor conversații pe canalul principal puteți purta o discuție în particular cu cineva. De exemplu în timp ce discutați pe canalul #Romania cu un user “Petre”. Veți putea avea și o discuție în particular (privat) cu “Petrica”. În timp ce dialogul cu “Petre” îl poate urmări toată lumea. Discuția cu “Petrica” se va păstra la “secret”, nimeni nu poate interfera cu aceasta.

Pentru aceasta dacă doriți să-i scrieți în particular lui, este suficient să dați dublu click pe nick-ul acestuia. Sau click dreapta; Open A Query (private message). Utilizarea camerelor de chat desktop sau chat mobil pe chat românesc este foarte simplu.

În acest moment se va deschide o nouă fereastra în care vă apărea doar conversația între dvs. și “Petrica”. Dacă vă simțiți “atacat” în privat sau pur și simplu vă obosesc userii insistenți pe irc. Puteți bloca privatul, folosind comanda /mode Nick +D. Pentru a debloca se va tasta /mode Nick -D și userii vă pot scrie din nou mesaje private.

Comanda /Whois Nick vă oferă posibilitatea să aflați detalii despre userul respectiv. Veți vedea un vhost personalizat, sau dacă aceste folosește un program mIRC. Veți vedea numele, porecla aleasă sau diverse mesaje personalizate după bunul plac al fiecăruia. Pentru mai multe comenzi tastați /Help, sau puteți cere ajutor pe canalul #Ajutor.

Comenzi uzuale

Toate comenzile pe internet relay chat încep cu caracterul “/”. Mare atenție, înainte de / nu lăsați spațiu. Comanda se va duce direct pe canalul unde a fost tastată și e posibil ca aceasta să devina publică. Nu vă doriți să vă faceți publică parola de la nick, așadar, mare atenție când tastați comenzile ce încep cu “/”.

Recomandăm canalul #Ajutor pentru aceasta acțiune.
 • /ns identify Parola-Ta. Această setare este pentru logarea pe server, în cazul în care nick-ul tău a fost înregistrat.
 • /nick . Aplicând această comandă se poate alege / schimba nickname pe camerele de socializare.
 • /list. Prin această setare se listează canalele disponibile pe serverul de chat. Internet relay chat irc.
 • /join #nume-canal. Folosind această comandă puteți intră pe un canal deja format sau se crează unul nou.
 • /mode nick +D. Această comandă este pentru a bloca privatul. Userii nu vor mai putea trimite mesaje private.
 • /mode nick -D. Această comandă este pentru a debloca privatul, moment în care userii vă pot scrie mesaje private.

Înregistrare pe IRC! /ns register Parola-Ta Mail-Valid. Această comandă se folosește pentru a putea înregistra un nickname. E-mailul trebuie să fie valid fiindcă o să primiți un e-mail de confirmare cu un cod. Cod căruia va trebui să ii dați copy / paste pe server (camera de chat, privat sau pe status), pentru validarea înregistrării.