Relația armonioasă cu noi înșine

Actualizat pe 5 iunie 2023 | Dezvăluire cititoruluiDezvăluire: conținutul nostru este susținut de cititori. Aceasta înseamnă că dacă faceți clic pe un link sau o reclame din aceasta pagina, este posibil să câștigăm un comision. Vedeți cum este finanțat Socializam, de ce este important și cum ne puteți sprijini.

Relația armonioasă cu noi înșine este să crezi în tine, să ai respectul de sine! Îți acorzi încrederea pe care o meriți? Se tot vorbește despre respectul de sine… Ce este? Definițiile sunt variate, simple sau sofisticate. În general, înseamnă să ne apreciem propria persoană! Să avem atitudine pozitivă, să ne convingem de propriile aptitudini. Să avem control asupra propriei noastre vieți, și nu în ultimul rând, să fim în stare să facem ceea ce ne dorim.

Relația armonioasă cu noi înșine și respectul de sine este o parte a relațiilor împlinite, a fericirii și a realizării personale. Ceea ce putem noi să facem este să ne autoeducăm respectul față de propria noastră persoană. Să ținem seamă de faptul că fiecare dintre noi are valoare, frumusețe. Iar relațiile cu ceilalți nu pot fi decât minunate!

Crezi în tine?

Respectul de sine reprezintă relația armonioasă cu noi înșine, să crezi in tine, acceptarea calităților, dar și a defectelor propriei persoane. Acesta condiționează încrederea pe care fiecare persoană o are în forțele proprii. Bazat pe imaginea pe care fiecare o are despre persoana sa. Respectul de sine devine o coordonata importanta a existenței noastre, o coordonată ce ne influențează radical deciziile.

Orice persoană are capacitatea de a avea un respect ridicat față de sine. Nu ne naștem cu acesta, trebuie să-l construim pe parcurs. A ajunge la un respect de sine ridicat este o călătorie personală. O parte importantă a călătoriei este și faptul de a fi fericit cu tine însuti, și de a simți că reușești să faci lucrurile importante pentru tine.

Respectul de sine!

Respectul de sine te ajută să fi tu însuți, să faci față adversităților și să crezi că vei reuși, în ciuda tuturor obstacolelor. În primul rând, familia are o mare importanță în dezvoltarea respectului de sine. De asemenea, climatul școlar joacă un rol important, iar copiii care au un respect de sine ridicat, sunt mai puțin predispuși la un comportament distructiv.

În aceste vremuri nesigure, este nevoie de oameni cu un respect de sine ridicat, care să ia singuri decizii, să-și asume riscuri, să-și urmeze ideile. Să preia inițiativa, să avem încredere în relația armonioasă cu noi înșine și să comunicăm cu cei din jurul nostru.

Relația armonioasă cu noi înșine

Cu toții am cunoscut oameni cu un respect de sine extrem de ridicat, care au impresia că sunt cele mai minunate ființe, cu toate că defectele lor sunt vizibile de cei din jurul lor. Dar am văzut și oameni cu un respect de sine extrem de scăzut. Care au impresia ca nu sunt buni de nimic, nefiind conștienți de adevărata lor valoare.

Aceștia din urma de obicei își centrează atenția în mod incorect pe cei din jurul lor, văzându-le numai calitățile. Pentru a nu cădea în această extremă, trebuie să înțelegem că nu este necesar să fim perfecți ca să ne simțim bine cu noi înșine.

Respectul de sine scăzut, pe de altă parte, are efectul contrar. Aduce îndoială de sine, și un sentiment general că nu ești suficient de bun pentru a face față provocărilor vieții. Dacă ai un respect de sine scăzut. Poți crede că nu ești capabil să-ți îndeplinești obiectivele și poți ajunge chiar să crezi că trebuie să nu mai visezi deloc.

Respectul față de sine

De fapt, în relația armonioasă cu noi înșine dacă respectul de sine este scăzut poate duce la probleme mentale. Și poate fi asociat cu emoțiile negative, anxietate, tristețe, ostilitate, rușine, singurătate, sentiment de inadecvare și lipsa a spontaneității. Îți acorzi încrederea pe care o meriți? Respectul față de sine se învață atunci când părintii încep să se manifeste față de noi, față de personalitatea noastră, de calitățile și aspirațiile noastre.

Dacă părinții ne prețuiesc și ne tratează cu respect, avem tendința de a adopta această atitudine și cu relația armonioasă cu noi înșine. Cei din jur se vor purta în maniera în care ne tratăm fiecare dintre noi. Fiecare este responsabil să își continue dezvoltarea personală de-a lungul vieții. Iar această responsabilitate include și posibilitatea de a corecta cea mai mare parte a carențelor educaționale.

Comportamentul cu noi înșine

Indiferent de comportamentul părinților, merităm să avem respect față de noi înșine. Unii gândesc că părinții sunt responsabili de lipsa lor de încredere. Nu ii putem blama la nesfârșit, deoarece și reacțiile lor au fost create tot de această lipsă de încredere. Putem însă să facem ceva: să ne autoeducăm respectul față de propria persoană și să ținem seamă de faptul că fiecare dintre noi are valoare, frumusețe, unicitate. Iar relațiile cu ceilalți nu pot fi decât minunate, dacă avem încredere în relația armonioasă cu noi înșine.

De ce nu reușești să obții ceea ce iți dorești? De câte ori te-ai întrebat de ce nu reușești să câștigi ceea ce iți dorești sau de ce pentru tine toate lucrurile merg pe dos deși depui eforturi în această privință? De ce nu iți găsești partenerul care să te facă fericit sau de ce nu reușești ce iți propui la job-ul pe care îl ai? De ce nu poți dezvolta o afacere profitabilă sau de ce nu iți poți transforma pasiunile în munca de pe urma căreia să ai de câștigat?

Ei bine, în acest articol poți găsi răspunsurile care totodată te vor și surprinde. Specialiștii spun că totul pare să meargă pe dos din cauza faptului că atunci când crezi că îți dorești ceva. Acel ceva nu este ceea ce îți dorești de fapt. Totul pare la început ilogic, dar explicațiile oferite, încep să prindă sens. De obicei, oamenii preferă lucrurile pe care nu le pot obține ușor sau chiar deloc. Iar dacă totuși le obțin vor fi în continuare nefericiți din cauză că aceștia nu își acordă timp pentru a-și explora atent dorințele.

Ce se ascunde de fapt în spatele dorințelor noastre?

Dacă de exemplu, ne dorim să știm dacă relația nouă pe care ne-am format-o este cu sufletul nostru pereche. Că totul se va armoniza automat fără să trebuiască ca noi să depunem eforturi în acest sens. Că am scăpat de conflictele neplăcute care ne indică zonele urâte ale noastre la care mai avem de lucrat. Că nu mai este nevoie să ne asumăm responsabilitatea pentru partea noastră de relație, dacă stăm să analizăm.

Am putea descoperii că ceea ce ne dorim de fapt, nu este sufletul nostru pereche, ci speranța că nu va mai fi nevoie să ne înfruntăm proprii „scheleți din dulap”. Relația armonioasă cu noi înșine, de ce nu reușești să obții ceea ce iți dorești? Un alt exemplu ar putea fi job-ul nou pe care ți-l dorești în detrimentul celui actual.

Chiar vrei să fii promovat și să preiei toate responsabilitățile șefului tău sau iți dorești doar bani mai mulți? Cine nu își dorește să se lanseze în muzică sau să ajungă vedetă? Dorești cu adevărat ceea ce iți dorești sau sub dorința ta se află o nesiguranță și o perspectivă de „scăpare” din condițiile actuale?

Cum îți descoperi dorințele adevărate?

Deoarece, de cele mai multe ori, ceea ce crezi că iți dorești este doar o metodă pentru a satisface niște nevoi neglijate sau pentru a masca niște conflicte nerezolvate. Este bine să-ți analizezi toate dorințele și să încerci să descoperi cu adevărat ce se află în spatele acestora.

Este bine să-ți analizezi toate dorințele și să încerci să descoperi cu adevărat ce se află în spatele acestora. Ca să faci asta, e bine să te întrebi: De ce îți dorești atât de mult acel lucru? Ce speri să obții când îl vei avea? De ce este așa de urgent? De ce anume vei scapă când îl vei obține? etc. Atunci când nu îți explorezi cu atenție dorințele, acestea devin „mijloace” pentru un „scop” mai adânc. În acest mod poți ajunge să intri în relații nepotrivite pentru tine, în joburi pe care le urăști ș.a.m.d.

În situații extrem de complicate sau cu multe responsabilități nedorite care vor atârna pe umerii tăi. Așa că, în concluzie, întotdeauna este bine să îți pui magica întrebare „de ce” și în așa fel poți descoperi moduri mult mai bune care să te ajute să obții ceea ce îți dorești de fapt, inclusiv sufletul pereche, iubirea și pasiunea!

Relația armonioasă, sentimentul și emoția!

Sentimentul durează mai mult decât emoția și care poate indica pasiunea. Sentimentul este o componentă a emoției care implică funcțiile cognitive ale organismului. Sentimentele sunt limbajul sufletului, dar trebuie să vă asigurați că dați ascultare adevăratelor sentimente și nu unui model contrafăcut, construit în mintea voastră.

Stările afective implicate pot fi: teamă, supărare, ironie, compătimire, dragoste, bucurie. Sentimentele sunt denumite ca și emoțiile, prin termeni similari, dragostea / ură, mândrie, recunoștință etc., fapt ce denotă că sunt trăite la fel, aflându-se în consonanță. Care sunt și cum îți poți controla emoțiile? Sentimentele includ:

  • Percepția gândurilor pe care le ai asociate cu acea emoție.
  • Percepția experienței în sine, ce simte sau ce face corpul tău în timpul unei emoții.
  • Percepția altor reacții corporale sau senzații care apar odată cu o anume emoție.

Sentimentele sunt expresia în plan fizic a emoțiilor pe care le trăim, sunt reacția fizică a corpului la emoția respectivă generată de subconștient. Cei mai mulți oameni își trăiesc viața fără a conștientiza, 80-90% din sentimentele pe care le trăiesc.

Emoția reprezintă o stare afectivă provocată de o anumită situație sau de un obiect oarecare. De multe ori o emoție o maschează pe alta. Astfel, o furie poate fi masca unei frici, a unei neîncrederi sau a singurătății.

Emoția este:

… eticheta pe care o pui unui sentiment. Modul în care tu reacționezi la ceea ce ți se întâmplă. Efectul fizic a ceea ce simți în corp.

  1. Emoții pozitive: bucuria, simpatia, încântarea, recunoștința, atașamentul, stima, încrederea, mândria, entuziasmul, siguranța.
  2. Emoții negative: tristețea, furia, frica, necazul, regretul, disperarea, invidia, dezamăgirea, mâhnirea, vinovăția, zăpăceala, indignarea, supărarea.
  3. Emoții neutre: mirarea, curiozitatea, indiferenta, neliniștea, îngândurarea, simțul răspunderii.
  4. Reacții fiziologice des întâlnite: Te simți de-a dreptul amețit. Inima îți bate mai repede. Transpiri foarte tare. Ți se usucă gura. Îți tremură mâinile. Simți nevoia să urinezi. Ți se schimbă vocea. Simți contracția stomacului.

În relația armonioasă cu noi înșine toate emoțiile au un scop pozitiv! Emoțiile sunt mesajele date de subconștient pentru a ne determina să acționam în scopul de a depăși o situație dificilă. “Sentimentul e veșnic nou, iar cuvântul a fost întrebuințat mereu, de unde neputința de a reda o emoție prin cuvinte.”