Acasă » Informativ » Descoperă totul despre dinozauri

Descoperă totul despre dinozauri

Descoperă totul despre dinozauri
Descoperă totul despre dinozauri

Descoperă totul despre dinozauri – Ce sunt dinozaurii? Noțiunea de dinozaur desemnează orice membru al unui grup de aproximativ 1300 de reptile care a apărut în perioada Triasicului mijlociu și târziu, acum aproximativ 200 milioane de ani. Cei mai mulți dinozauri pot fi clasificați în două categorii; dinozaurii cu o structură a membrelor posterioare asemănătoare pasărilor, ordinul Ornitischia, din care fac parte Iguanodonul și Triceratopsul, și dinozaurii cu o structură a membrelor posterioare asemănătoare reptilelor, ordinul Saurischia, din ai cărui reprezentanți putem să-i amintim pe Apatosaurus și Tiranosaurus. Dinozaurii au dispărut acum 65 milioane de ani, dar unii din descendenții lor, pasările, supraviețuiesc până în prezent.

Primii dinozauri cunoscuți, Staurilosaurus și Herresaurus din America de Sud au o structură prea primitivă spre a putea fi clasificați în cadrul vreunuia din ordinele mai sus menționate. Dinozaurii au avut de-a lungul lungii lor istorii o evoluție constantă. Astfel, de la primii dinozauri care erau carnivori sau omnivori, bipezi, mici, nu foarte puternici.
Dar probabil mult mai rapizi și mai agili decât contemporanii lor, (și care au dispărut până la sfârșitul Triasicului). S-a ajuns în timpul Jurasicului (supranumit și perioada dinozaurilor) la o mare diversitate de tipuri adaptative, a căror principala caracteristică comună este dimensiunea colosală, neegalată până astăzi.

Descoperă totul despre dinozauri: Descoperirea

Primele rămășite ale dinozaurilor au fost descoperite în Anglia prin anii 1820. Pe la 1840 erau cunoscute deja câteva genuri, ceea ce i-a permis marelui anatomist Richard Owen să le dea numele de Dinosauria (din grecește, “reptile teribile”). Prin aceasta, el a admis singularitatea dimensiunii lor în lumea animală, mediul terestru de viață, poziția lor verticală, includerea ultimelor cinci vertebre în centura pelviană. Totuși, poziția bipeda a dinozaurilor neobișnuită pentru o reptilă, și care a dus la multe speculații cu privire la comportamentul, psihologia și modul lor de locomoție.

Nu a fost recunoscută decât odată cu expedițiile din anii ’80 ai aceluiași secol când au fost recuperate primele schelete complet păstrate. Tot în anii ’80, H.G. Seeley și-a dat seama că dinozaurii pot fi împărțiți în două ordine pe baza formei centurii pelviene. Ornitischia aveau oasele pubiene asemănătoare cu cele ale pasărilor, în timp ce la Saurischia ele se asemănau mai mult cu cele ale reptilelor. Paradoxal, pasările își au originea în ordinul Saurischia, ele desprinzându-se din grupul celurosaurilor care erau dinozauri carnivori de mici dimensiuni.

Dinozaurii se caracterizează prin poziția erecta în care membrele sunt aduse mai mult sau mai puțin sub corp la fel ca la mamifere, și nu în parți ca în cazul crocodililor, șopârlelor și broaștelor țestoase. Ei au în comun această caracteristica cu pterozaurii, cele mai apropiate rude ale lor, ca și cu descendenții lor pasările. Amprentele lor arată că dinozaurii bipezi pășeau în același mod ca și pasările, punând un picior în fața celuilalt, cu degetele orientate către interior. Dimensiunea creierului lor varia în raport cu dimensiunea corpului, fiind minima la Sauropode și maximă la carnivorii mici.

Ordinul Ornitischia!

Tipurile primitive de dinozauri ornistichieni includ putin cunoscutul Pisanosaurus din America de Sud și grupe din Jurasicul timpuriu ca Heterodontosaurus și Scutellosaurus. În timpul Jurasicului timpuriu ornitischienii se despărțiseră deja în mai multe ramuri majore. Prima din ele, cunoscută sub numele de Thyreophora, include stegozaurii acoperiți cu placi și ankilozaurii cu armură și a existat din Jurasicul timpuriu până în Cretacicul târziu.

– O a doua ramură. Ornithopoda, include hadrozaurii și rudele lor iguanodontii, ca și ceratopsienii cu coarne și rudele lor pachicefalozaurii. Ornitopodele au existat de asemenea din Jurasicul timpuriu până în Cretacicul târziu.

Citește și despre: Divinitățile raționamentului, sau continuă să citești: Descoperă totul despre dinozauri.

Dinozaurii ornitoschieni se disting prin centura pelviană asemănătoare cu cea a pasărilor și prin prezența unui os numit pre-dentar situat la capătul maxilarului inferior. Toți ornitischienii erau erbivori, și pre-dentarul pare să fi avut rolul unui cioc cu care culegea vegetația. De asemenea făcea legătura între cele două jumătăți ale maxilarului inferior și le permitea să absoarbă și să transmită forța în timpul masticației. La dinozaurii cu cioc fălcile prezintă mai multe duzini de dinți așezați în așa fel încât să formeze o singură lamă cornoasă folosită la mestecat. Ca și la toate celelalte vertebrate cu excepția mamiferelor. Dinții erau înlocuiți continuu în timpul vieții prin resorbirea rădăcinilor și creșterea simultană a unor coroane noi.

Cel mai cunoscut reprezentant al ordinului Ornitischia este fără îndoiala Iguanodonus.
O varietate de dinozaur erbivor de mari dimensiuni care a trăit în Europa și America de Nord. În perioada Cretacicului timpuriu ale cărei limite sunt cuprinse intre 145 și 97 milioane de ani. Iguanodonul cântarea până la 4.5 tone, atingea o lungime de 7.5 m și avea 4.5 m înălțime atunci când se ridica pe picioarele din spate.

Dinozaurii Saurischieni

Saurischienii includ două grupe majore. (1) ierbivorele Sauropodomorpha, care cuprind giganticele Sauropode cu gâtul lung ca Diplodocus și Apatosaurus. Plus mai puțin cunoscutele Prosauropoda (exemplu: Plateosaurus) și (2) carnivorele Theropoda. Acestea includ toate reptilele consumatoare de carne mici și mari de la Coelofisis, Compsognatus și Deinonichus și până la uriașii Allosaurus și Tyranosaurus. Chiar mai mari și mai voluminoase sunt Saropodele Supersaurus și Ultrasaurus ale căror fosile au fost găsite în Colorado, în Statele Unite. Ca și Seismosaurus care probabil este cel mai mare dinozaur cunoscut până în prezent și al cărui schelet a fost descoperit în New Mexico.

Saurischienii au gâturile lungi și ghearele mari la primele degete de la mâini și picioare. Cel de-al patrulea și al cincilea deget de la mâini fiind reduse sau absente. (Ca și la pasări, care păstrează doar primele trei degete.) Sauropozii au devenit uriași și au adoptat poziția patrupedă și au unele adaptări foarte interesante pentru hrănirea cu vegetația aflată la înălțime. Marile carnivore terapode ca Tyrannosaurus aveau capete foarte mari cu fălci imense pline de dinți curbați. Cu margini ca de fierăstrău.

Membrele inferioare aveau dimensiuni reduse, dar soldurile și membrele posterioare erau masive. Prădătorul nu avea decât să-și apuce vânatul în fălci și să se proptească pe picioare și să-i smulgă și să-i rupă carnea. Micile terapode ca de exemplu Deinonichus erau probabil mult mai agile. Fiind vânători tenaci care vânau prada și o atacau în grup, sfâșiind-o cu dinții și ghearele. Totuși, unele ramuri de terapode mici, ca Struthiomimus și rudele sale nu aveau dinți.

Descoperă totul despre dinozauri

Cel mai feroce prădător care a trăit vreodată pe această planetă. Un monstru cu adevarat, descoperă totul despre dinozauri! Acesta este Tyrannosaurus (din latina, “șopârla-tiran”). Dinozaur de mari dimensiuni, biped, care a trăit în perioada Cretacicului târziu. Acum mai bine de 65 de milioane de ani. Lung de aproape 14 m, având cam 5 m înălțime și cântărind mai mult de 4 tone. Tyrannosaurus era bine înzestrat pentru a-și vâna prada, din care făceau parte și marii dinozauri erbivori ai timpului. Craniul sau mare avea fălci puternice cu dinți ascuțiți, în formă de fierăstrău, dintre care unii aveau chiar 15 cm.

Membrele anterioare mici, evident disproporționate față de corpul masiv al animalului, aveau fiecare două gheare ascuțite. Fiecare din membrele posterioare era înarmat cu trei gheare puternice îndreptate înainte. Care erau folosite pentru sfâșierea prăzii, și cu o a patra îndreptată înapoi. Totuși, studiile recent indică faptul că Tyrannosaurus se hrănea mai degrabă cu stârvuri, decât era un prădător activ. Fosilele descoperite în America de Nord și Mongolia în strate aparținând Cretacicului superior. Indica faptul că specia s-a născut și a dispărut într-un timp relativ scurt de câteva milioane de ani. Este cunoscută o singură specie, Tyrannosaurus rex.

La fel ca cele mai multe reptile și pasări actuale, dinozaurii au construit cuiburi și au depus ouă. Rămășitele cuiburilor de dinozauri conținând ouă și dinozaurii abia ieșiți din ou aparținând unor specii de dinozauri erbivori au fost găsite în Montana în Statele Unite. Construcția multi stratificată a cuiburilor de Oviraptor ce au fost descoperite recent în desertul Gobi. Care indica faptul că dinozaurii se întorceau în aceleași locuri an după an.

Descoperă totul despre dinozauri

Descoperă totul despre dinozauri – Dinozaurii-animale cu sânge cald? Dovezile pe care le deținem cu privire la acest fapt nu sunt concludente. La fel ca pasările și mamiferele, dinozaurii aveau o rată de dezvoltare foarte mare. Ei nu leneveau ca majoritatea reptilelor actuale. Amprentele lor și dimensiunile membrelor dovedesc că erau capabili să atingă mari viteze.

Nu există un singur mecanism de termoreglare care să poată fi aplicat tuturor dinozaurilor. La fel ca liliecii, pisicile, elefanții sau balenele. Care își controlau temperatura corpului în diverse moduri. Dinozaurii aveau probabil mecanisme de termoreglare la fel de diverse. Extincția dinozaurilor, eveniment petrecut cu circa 65 milioane de ani în urmă, a suscitat și va mai suscita încă multe discuții. Cert este ca s-au emis deja mai multe ipoteze care încearcă și reușesc mai mult sau mai puțin să explice acest fapt.

Dispariția dinozaurilor-ipoteze
  1. Prima și cea mai cunoscută din aceste ipoteze este impactul unui meteorit uriaș sau al unei comete cu Pământul. Eveniment ce s-ar fi produs în epoca în care au dispărut și dinozaurii. Locul impactului acestui meteorit, identificat recent în peninsula Yucatan. În Mexic, este o “cicatrice” uriașă în forma unui crater cu diametrul de 200 km. Impactul acestui corp ceresc se presupune că ar fi determinat apariția unui nor uriaș de vapori. Ridicându-se și ajungând în atmosferă a acoperit cu o “perdea” nemaiîntâlnită cerul, oprind astfel razele solare să mai ajungă pe pământ. Rezultatul a fost inevitabil. Vegetația de pe Terra, lipsită un timp îndelungat de soare, a dispărut în cea mai mare parte. Ceea ce a dus în final și la dispariția dinozaurilor care au murit prin înfometare.
  2. Ce știați și ce nu știați despre dinozauri descoperă totul despre dinozauri. A două ipoteză cu privire la dispariția dinozaurilor este mult asemănătoare cu prima, diferind printr-un singur aspect. Necesitatea producerii impactului în peninsula Yucatan. Aceasta deoarece aici existau și există mari depozite de sulf. Care în urma impactului au fost proiectate în atmosferă. Răspândirea necontrolată a sulfului în atmosferă a otrăvit majoritatea formelor de viață, printre aceștia aflându-se și dinozaurii.
  3. O a treia ipoteză la dispariția dinozaurilor a fost emisă de curând de astrofizicianul Juan Collar de la Universitatea Carolina de Sud (Statele Unite). Care considera că aceștia ar fi dispărut datorită unei forme de cancer declanșate de stelele din galaxia noastră. Ei ar fi fost victimele descărcărilor masive de particule neutrino, emise de stelele care s-au stins. Aceste particule, intrând în coliziune cu nucleii atomilor din organismul dinozaurilor. Au prejudiciat structura AND-ului, rezultând mutații cancerigene.
Descoperă totul despre dinozauri: Istoria dinozaurilor

Ceea ce nu poate explica însă această ipoteză este însă de ce catastrofă i-a afectat numai pe dinozauri. Cum cel puțin cinci specii din epoca respectivă supraviețuiesc. Nu se poate explica clar de ce efectul impactului a acționat selectiv. Cert este însă faptul că dacă dispariția dinozaurilor nu s-ar fi produs, istoria Pământului ar fi fost poate cu totul alta. Aceasta deoarece extincția lor a permis mamiferelor existente în epoca sa se adapteze situației. Să evolueze încet și să cucerească planeta.

Descoperă totul despre dinozauri – Dinozaurii actuali-animale de casă?
În limba engleză, “pet” înseamnă animal de casă, animal favorit, și, până acum. În rândul acestei categorii intrau câinii, pisicile, hamsterii sau papagalii. Iată însă că antropomorfismul american nu cunoaște limite. Nepoții unchiului Sam și-au găsit o nouă preferință în domeniu. Nu muscă, nu deranjează vecinii, nu lasă păr pe canapea, are bunul gust de a fi vegetarian. Se gudură ca un cățeluș și dă ascultare cu strictețe ordinelor stăpânului. Cin’ să fie? O.. iguană!

Descoperă totul despre dinozauri: Iguanele

Samsarii acestui produs mult râvnit au importat anul trecut aproximativ 530000 de iguane(!). Spre deosebire de numai 28000 câte se aduceau în 1986. “Oamenii vor și altceva în acvariile lor, în afară de pești și de broaște țestoase”. Spune Maray Hussaket, proprietarul unui vivariu din Berkeley (California). “Cu iguanele, continuă el, ei se simt demni de recunoștință și iubiți”.

Peste toate calitățile, iguanele prezintă însă și un defect: talia. Căci aceste reptile au prostul obicei de a cam exagera cu creșterea. În doi ani, șopârlițele de 15 cm se transformau în niște “balauri” de peste doi metri lungime! Mascota devine un veritabil dragon. Rezultatul? Mii de iguane sunt abandonate de proprietari în fiecare an la marginea autostrăzilor și în centrele specializate.

Gânduri finale – Descoperă totul despre dinozauri. Ce credeți ca ar spune dinozaurii dacă ar auzi de trista soartă a urmașilor lor?

Alătură-te chat-ului online

  • Alătură-te online camerelor de socializare pe > Chat!
  • Beneficiezi de jocuri, precum: Trivia, Scrabble și Fazan.
  • Camerele de chat sunt moderate aproape nonstop.
  • Poți beneficia de accesul de administrator (@, & sau ~).

Utilizatori online pe chat

#Romania

#Trivia

#Scrabble

#Fazan

Obțineți ultimele noutăți adăugate!
  • Abonează-te la buletinul de știri și fii la curent cu tot ceea ce se întâmplă pe site-ul nostru!
  • Respectăm politica de confidențialitate, iar adresele de e-mail nu vor fi publicate.
  • Nu vei primi mesaje de tip Spam și nu vei primi mai mult de un e-mail pe săptămână.

Socializam îți respectă confidențialitatea. Citiți politica de confidențialitate cu privire la modul în care gestionăm informațiile dvs. personale.

Distribuie această postare
Scris de Socializam
Deși brandul „Chat Socializam” este doar de câțiva ani pe Google, noi, echipa din spatele lui, avem o experiență de peste 10 ani în acest domeniu. Acești 10 ani minunați ne-au învățat cum să transformăm Socializam.com într-un site de succes, atât pentru noi cât și pentru useri / utilizatorii noștri. Tot experiența ne-a învățat cel mai important lucru pentru a reuși: SERIOZITATEA.
Spune-ți părerea!
20

Lasă un răspuns (Adaugă răspunsul tău).

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.