Drepturi de autor & Copyright Author web site: Deținerea drepturilor de autor conferă proprietarului dreptul exclusiv de a utiliza lucrarea, cu unele excepții.
Drepturile de autor sau copyright reprezintă ansamblul prerogativelor de care se bucură autorii cu referințe la operele create. Instituția dreptului de autor este instrumentul de protecție a creatorilor și a operelor lor (sursa Wikipedia).
Deținerea drepturilor de autor conferă proprietarului dreptul exclusiv de a utiliza lucrarea originală, fixată într-un mediu tangibil, persoana respectivă deține automat deținătorul drepturilor de autor asupra lucrării respective (sursa support google).
Ce sunt „Drepturi de autor”?
Drepturi de autor sunt drepturi intelectuale pe care autorii le deține asupra creațiilor lor, acestea putând fi; melodii, cărți, picturi, fotografii, pagini, articole, etc.
Legea drepturilor de autor acordă drepturi exclusive creatorilor de opere originale ale autorului. Legile naționale extind de regulă protecțiile la astfel de lucrări, odată fixate într-un suport tangibil, interzicând realizarea de copii fără permisiunea titularului drepturilor, printre altele. Pe internet, chiar și cele mai de bază activități implică realizarea de copii ale conținutului protejat de drepturi de autor.
Pe măsură ce conținutul este încărcat, descărcat și distribuit online din ce în ce mai mult, legea drepturilor de autor devine tot mai relevantă pentru mai multe persoane decât era acum 20 de ani. Din păcate, încălcarea drepturilor de autor, chiar și în mod neintenționat sau neștiut, poate duce la răspundere. Navigarea cu succes a internetului necesită o anumită înțelegere a dreptului de autor.
Atribuire 4.0 Internațional (CC BY 4.0)
Licențele CC oferă creatorilor un spectru de opțiuni între păstrarea tuturor drepturilor și renunțarea la toate drepturile. O abordare pe care o numim „Unele drepturi rezervate”. Licențiatorul nu poate revoca aceste drepturi atât timp cât respectați termenii licenței.
Site-ul socializam.com este protejat sub licență Creative Commons. Atât fotografiile, paginile cât și articole postate în acest site, sunt protejate DMCA.com.
Mai multe despre acest site, puteți vizita pagina Despre noi și acest site. Aceste drepturi de autor sunt aplicate și pentru serviciu nostru online de socializare de pe pagina de chat.
Sub următorii termeni:
Atribuire: Trebuie să acorzi creditul potrivit, să faci un link spre licență și să indici dacă s-au făcut modificări. Poți face aceste lucruri în orice manieră rezonabilă. Dar nu în vreun mod care să sugereze că licențiatorul te sprijină pe tine sau modul tău de folosire a operei.
Fără restricții suplimentare: Nu poți impune termeni juridici sau măsuri tehnologice. Care din punct de vedere legal acțiunile altor utilizatori care sunt permise de către licență.
Nu trebuie să te supui licenței pentru elementele materialului aflate în domeniul public sau dacă folosirea adoptată de tine este permisă printr-o excepție sau limitare aplicabile.
Nu sunt oferite garanții. Licența este posibil să nu-ți dea toate permisiunile necesare folosirii intenționate de tine. De exemplu, alte drepturi precum publicitatea, viața privată sau drepturile morale ar putea limita modul în care folosești materialul.
Ce este Creative Commons?
Creative Commons este o organizație globală non-profit care permite împărtășirea și reutilizarea creativității și cunoștințelor prin furnizarea de instrumente juridice gratuite. Creative Commons este cel mai cunoscut pentru licențele sale, activitatea noastră se extinde dincolo de furnizarea doar a licențelor de copyright.
CC oferă alte instrumente legale și tehnice care facilitează, de asemenea, împărtășirea și descoperirea lucrărilor creative. Licențele și instrumentele Creative Commons au fost concepute special pentru a lucra cu web-ul, ceea ce face ca conținutul oferit în condițiile lor să fie ușor de căutat, descoperit și utilizat.
Ce înseamnă „Unele drepturi rezervate”?
Drepturile de autor acordă creatorilor un pachet de drepturi exclusive asupra operelor lor de creație, care includ, în general, cel puțin, dreptul de a reproduce, distribui, afișa și realiza adaptări. Expresia „Toate drepturile rezervate” este adesea folosită de proprietari pentru a indica faptul că își rezervă toate drepturile care le-au fost acordate în condițiile legii.
Atunci când drepturile de autor expiră, lucrarea intră în domeniul public, iar titularul drepturilor nu mai poate împiedica pe alții să se angajeze în aceste activități sub copyright, cu excepția drepturilor morale rezervate creatorilor din anumite jurisdicții.
Ce este DMCA.com?
DMCA.com este o companie de servicii de protecție a conținutului. Proiectează, construiește și vinde produse și servicii care îi ajută pe proprietarii de conținut să-și protejeze conținutul online. În esență, există două grupuri de servicii:
- Servicii administrate profesional Takedown.
- Protecție Pro.
Fiecare dintre aceste grupuri are o suită de servicii suplimentare oferite, atât gratuite, cât și pro plătite. Acestea abordează drepturile și obligațiile proprietarilor de materiale protejate prin drepturi de autor care consideră că drepturile lor în conformitate cu legislația privind drepturile de autor au fost încălcate, în special, dar fără a se limita pe internet.
DMCA se referă, de asemenea, la drepturile și obligațiile OSP / ISP (furnizorii de servicii de internet) pe serverele sau rețelele cărora poate fi găsit materialul încălcător.
Chiar dacă DMCA este legea dreptului de autor în SUA, serviciul NU este exclusiv doar pentru SUA. DMCA.com a funcționat cu procesare web hosting sau drepturi de autor pe internet sau procese de proprietate intelectuală în majoritatea țărilor din întreaga lume.