Ești aici: Acasă » Despre » Importanța inteligenței emoționale
Despre

Importanța inteligenței emoționale

Importanța inteligenței emoționale

Importanța inteligenței emoționale este un element esențial în viețile noastre care face diferența și care poate fi un element esențial al legăturii dintre sentimente, caracter și instincte morale. Aceasta include autocontrolul, zelul, perseverența și capacitatea de automotivare. Deși majoritatea oamenilor consideră pe primul plan intelectul, a fost dovedit faptul că emoțiile nu trebuiesc desconsiderate. Oricât de inteligentă ar fi o persoană, fără o conștientizare a emoțiilor proprii, fără o recunoaștere și o evaluare corectă a sentimentelor și fără un comportament pe măsura acestora nu va putea obține relații armonioase cu ceilalți oameni, și nu numai. Se spune că atunci când ascultăm ce ne indică inima nu greșim cu nimic.

Termenul „importanța inteligenței emoționale” a fost formulat pentru prima dată într-o teză de doctorat, în S.U.A., în 1985, de către Wayne Leon Payne care considera că acesta este o abilitate care implică o relaționare creativă cu stările de teamă, durere și dorință.

Importanța inteligenței emoționale

Nu cred că există om care să nu știe ce este „importanța inteligenței emoționale”, dar din nefericire se cunosc puține lucruri. Ce este inteligența emoțională? A fi inteligent înseamnă a avea capacitatea de a gândi, adică de a atinge un scop plecând de la anumite elemente date. În psihologie, inteligența apare atât ca fapt real, cât și ca unul potențial, atât ca proces, cât și ca aptitudine sau capacitate, atât forma și atribut al organizării mintale, cât și a celei comportamentale.

De multe ori folosim termenul inteligență pentru speciile de animale. Spunem că o furnică este inteligentă pentru că, în comparație cu alte insecte, cum ar fi fluturele sau buburuza, în cazul sau, organizarea socială și a muncii este uimitoare. În 1983 Howard Gardner a introdus conceptul de: ”Inteligențe multiple”, importanța inteligenței emoționale. El argumenta că există nu doar un singur tip de inteligență ca și cea măsurată prin teste și dezvoltată în cadrul școlar, ci multiple tipuri de inteligențe.

Cele 7 tipuri de inteligențe ale lui Gardner sunt:

 1. Inteligența lingvistică – reprezintă ușurința în exprimare și perceperea nuanțelor limbajului verbal și de exprimare.
 2. Inteligența logico-matematică – capacitatea de a elabora raționamente, de a recunoaște și folosi scheme și relații abstracte.
 3. Inteligența spațială – constă în capacitatea de a gândi în imagini, de a ne imagina, de a-și reprezenta informațiile în imagini.
 4. Inteligența muzicală – reprezintă abilitatea de a recunoaște și de a gândi în sunete, melodii și rime, ritmuri, etc.
 5. Inteligența chinestezică – utilizarea cu eficiență a mișcărilor corporale, abilitatea mentală de a coordona mișcările corpului.
 6. Inteligența intrapersonală – se referă la înțelegerea propriei persoane, aceasta o întâlnim la persoanele introspective.
 7. Inteligența interpersonală – se referă la înțelegerea celorlalți și ajută să fii social, să socializezi cu grupuri de persoane.

Importanța inteligenței emoționale – Beneficii:

Inteligența emoțională

 • Stăpânire de sine, inițiativă și ambiție, încredere în sine.
 • Performanțe mărite, transmitere de idei și de informații.
 • Gestionarea relațiilor, conștientizarea emoțiilor proprii.
 • Observarea modului în care alții ne influențează emoțional.
 • Încredere, inovație sporită, recunoașterea greșelilor proprii.
 • Leadership și management eficient, flexibilitate/adaptabilitate
 • Muncă în echipa excelentă, te ajută să ai relații cu cei din jur.

Dar, importanța inteligenței emoționale, mergând pe această direcție; corelația între starea de sănătate și coeficientul de inteligență între grupuri de oameni, în funcție de zona geografică în care trăiesc. Două noi studii descoperă și aduc argumente în favoarea unui legături până acum puțin explorate; cea între coeficientul de inteligență și bolile infecțioase.

Dezvoltarea, importanța inteligenței emoționale, intelectului se arată, așadar, chiar mai complexă decât credeam. Pe lângă componența ereditară, educație, alimentație și climă, iată că starea de sănătate pare să aibă un rol neașteptat de însemnat.

Mayer și Salovey au enumerat componente specifice ale inteligenței emoționale în următoarele:

 • capacitatea de a reuși asumarea responsabilității pentru propriile emoții.
 • cunoașterea din punct de vedere emoțional.
 • capacitatea de empatie, conștiința de sine și de a lua decizii înțelepte.

Conform cercetărilor statistice, competența emoțională este de două ori mai importantă decât abilitățile tehnice sau intelectuale. Dezvoltarea inteligenței emoționale reprezintă înțelegerea și gestionarea emoțiilor pentru a crea relații armonioase cu cei din jur.

Un IQ mai ridicat creează premisele pentru o viață mai reușită; el este corelat, evident, cu rezultatele mai bune la școală; educație mai avansată, performanțe profesionale mai bune și o mai mare probabilitate de a găsi o slujbă satisfăcătoare, atât intelectual, cât și financiar. Mai mult, un IQ mai ridicat este asociat, în general, cu o stare de sănătate mai bună din mai multe puncte de vedere. Inclusiv o incidență mai mică a obezității și a bolilor de inimă. De aici, (importanța inteligenței emoționale), importanța înțelegerii felului în care se dezvoltă inteligența și a elementelor care își pun amprenta asupra ei.

Oamenii care dețin o inteligență emoțională peste medie se deosebesc prin diferite comportamente:

Diferite comportamente

 • Reușesc să-i facă pe ceilalți să se simtă în centrul atenției deoarece le acordă timp să vorbească, fiind înclinați mai mult spre a asculta oamenii nu spre a le vorbi.
 • Dispun de un incredibil auto-control. Aceștia înțeleg puterea emoțiilor însă nu reacționează la impuls, reușesc să se stăpânească și să-și țină în frâu emoțiile care ii năvălesc.
 • Știu să tacă atunci când nu sunt stăpâni pe anumite subiecte de discuție, acordându-le celorlalți dreptul să împărtășească informații.
 • Acceptă cu ușurință feedback-urile care i se oferă, fiind deschiși criticilor, etc.

Este mai bine să restrângem inteligența la formele abstracte ale gândirii așa cum a demonstrat cercetarea în domeniul psihologiei. Punând în același timp în valoare aptitudinile senzorio-motorii și celelalte aspecte ale personalității. Un caracter amabil sau extravertit poate fi, în plan profesional sau familial. Mai adecvat decât o inteligență foarte abstractă, combinată cu un caracter rece sau introvertit. O lume de oameni mai bine hrăniți și mai sănătoși ar însemna, așadar, o lume de oameni mai inteligenți.

Pentru a reuși și tu să îți dezvolți această latură, Daniel Goleman consideră că anumite dimensiuni despre importanța inteligenței emoționale, trebuiesc exersate. Printre acestea se numără: conștientizarea propriilor emoții, controlul emoțiilor, motivarea personală, empatia – citirea emoțiilor, conducerea relațiilor interpersonale.

În concluzie, importanța inteligenței emoționale are o importanță deosebită în viețile noastre.

Cercetările din ultimul deceniu acceptă alături de importanța inteligenței emoționale, coeficientul de inteligență IQ și inteligență emoțională EQ. Cele două sunt interdependente iar fără una dintre ele noi am fi ineficienți și incompleți.

Distribuie această postare

Avatar utilizator admin
Imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe acest site, sunt proprietate Socializam. Protejate sub Licența Creative Commons, cu atribuire și distribuire în condiții identice. Unde pot exista și clauze suplimentare și nu pot fi preluate fără un acord scris. Socializam.com colectează datele personale (Nume, adresa de e-mail, adresa sit sau adresa IP) doar în cazul în care se completează formularele de contact sau se trimit comentarii. Pentru mai multe detalii, ne puteți contacta oricând.

Lasă un răspuns