De ce este importantă comunicarea?

Actualizat pe 15 mai 2020 | Dezvăluire cititoruluiDezvăluire: conținutul nostru este susținut de cititori. Aceasta înseamnă că dacă faceți clic pe un link sau o reclame din aceasta pagina, este posibil să câștigăm un comision. Vedeți cum este finanțat Socializam, de ce este important și cum ne puteți sprijini.

De ce este importantă comunicarea? Comunicarea reprezintă schimbul de mesaje între cel puțin două persoane! Una exprimă o informație iar cealaltă o înțelege. Având atâtea mijloace de comunicare, avem impresia că astăzi comunicăm mai mult ca oricând. Există rețelele de socializare unde socializarea pe chat-uri irc ar putea fi o soluție. Programele de irc chat, permit comunicarea (live) directă, în timp real, între doi sau mai mulți utilizatori.

Comunicarea online este vitală mai ales într-o colaborare! Pentru a putea colabora cu succes, comunicarea este răspunsul. Când doi colaboratori ajung la o înțelegere, se presupune că și-au comunicat punctele de vedere. Și, că au ajuns la un numitor comun. O comunicare eficientă transmite un mesaj bine conturat în cuvinte bine alese. Însoțite de un ansamblu de comportamente ne-verbale sincronizate cu mesajul verbal.

De ce este importantă comunicarea?

Prin comunicare ne exprimăm gândurile, experiențele trăite, primim și oferim informații. Un studiu arată că femeile transmite zilnic aproximativ 15.000 de cuvinte, iar bărbații doar 10.000 de cuvinte. Aceste studii ne arată cât de importantă este comunicarea. Apariția internetului a produs în lume o schimbare gigantică. Navigarea online a devenit una dintre cele mai importante activități de moment. Care ne ocupă din ce în ce mai mult timp.

Cât de importantă este comunicarea?

Societatea modernă oferă cetățenilor multiple avantaje, în special în zona de confort. Acces rapid la orice produse sau servicii, fel de fel de opțiuni cu privire la absolut orice. De asemenea, să nu uităm de securitate, mai ales în mediul urban. Tehnologie de ultimă generație, o mulțime de variante pentru divertisment în timpul liber. Și lista poate continuă, căci societatea modernă este rezultatul evoluției. Ceea ce societatea și-a dorit, în mare parte a obținut, de-a lungul anilor. Modurile de comunicare sunt foarte simple.

Jocurile un mod de a socializa? În ciuda faptului că mulți acuză lipsa socializării directe în lumea modernă. Aici se poate vorbi mai degrabă de o modificare de canale de comunicare și nu de o lipsă a comunicării. Oamenii pot socializa direct mult mai ușor și prin ajutorul webcam-ului și al microfonului! Căci totul este simplu și rapid, grație tehnologiei. În societate există telefonie, servicii de chat, aplicații și rețele de socializare, lista e lungă!

Comunicarea prin intermediul internetului

Internetul este rețeaua internațională de comunicare! Prin calculatoare ne asigură conectivitatea și transferul de informații aproape instantaneu. La costuri foarte mici, între organizații și persoane din întreaga lume. Aceste succese tehnologice au eliminat comunicarea în care era nevoie să ne întâlnim pentru a ne vedea și de a vorbi.

  • Era nevoie să mergem la magazin pentru a cumpăra produsul de care aveam nevoie.
  • Era nevoie să cumpărăm din librărie cartea de care aveam nevoie.
  • Să mergem la cinema sau chiar să ne afirmăm într-o societate.

Prin intermediul internetului putem păstra legătura cu cei dragi. Putem afla tot felul de informații în doar câteva minute, putem cumpăra orice de oriunde. În plus la cât de importantă este comunicarea, sunt diferite programe și site-uri care ne stau la dispoziție. Se realizează comunicarea virtuală între oameni în timp real.

De exemplu prin camerele de chat sau pe Facebook, Skype, messenger, multe altele. Cu ajutorul unei camere web putem vedea persoana aflată de cealaltă parte e ecranului. Cu ajutorul unui microfon putem conversa prin voce și a ne auzi unul pe celalalt.

Comunicarea într-o relație

Comunicarea într-o relație este foarte importantă! În foarte multe cupluri problemele au fost rezolvate prin conversație. Prin comunicare se poate împiedică o destrămare a familiei. Dar, retine, comunicarea poate uni sau desparți partenerii, iată câteva sfaturi în acest sens.

  1. Apelați la un psiholog atunci când comunicarea între voi devine imposibilă.
  2. Nu folosi insulte atunci când simți că nu mai poți conduce discuția.
  3. Spune-i tot ceea ce te deranjează, însă spunei-o frumos și cald.
  4. Nu-ți critica partenerul dacă ai auzit o bârfă legată de el înainte de ai afla explicația.
Discută problemele la momentul potrivit și vei afla importanța comunicării!

Comunicând în cuplu implică nu doar vorbe, ci și sentimente! Ascultare activa și dorința de a rezolva problema, nu de a avea dreptate neapărat. Cât de importantă este zicala … Vorba dulce mult aduce. Această zicală nu este doar o vorbă-n vânt. Dacă îl iubești pe partenerul tău, înseamnă că are calități pe care le apreciezi și pentru care ești recunoscătoare.

Comunicarea dintre părinte și copil. Reprezintă elementul cheie ce crește respectul de sine al copilului. Totodată, ajută la construirea unei relații armonioase. Dacă copiii se simt iubiți ei devin mai receptivi la sfaturile părinților în toate privințele. Mesajele ajung mult mai ușor la ei. Cea mai importantă parte în acest proces este comunicarea.

Comunicarea cu prietenii în mediul online

Poți comunica imediat (foarte ieftin sau chiar gratuit) cu oricine dintr-o rețea de socializare, vastă de cunoștințe. Prin această metodă îți poți crea noi prietenii cu care te poți întâlni online. De asemenea, poți interacționa și cu persoane pe care încă nu le cunoști. Găsindu-și amici cu aceleași preferințe, rețele sociale, comunități online, chat-uri, etc.

Oricât de neobișnuite ar fi pasiunile tale, cu siguranță pe internet găsești persoane cu aceleași interese și hobby-uri. Prin comunicare îți dezvolți talentul de a conversa și de a te adapta în societate. Este adevărat, oamenii se întâlnesc mai rar, dar aceasta este mai degrabă o opțiune, căci nu există nicio piedică în acest sens.

Tehnologia face însă posibilă socializarea chiar și de la sute sau mii de kilometri depărtare. Distanțele nu mai înseamnă nimic în prezent, în ceea ce privește comunicarea între oameni. Nici măcar cunoașterea limbilor străine nu mai este o condiție de comunicare. În mediul online există avantaje; jocurile, dating, comunitățile online, chat-urile. Programe și aplicații care asigură traducere rapidă ori chiar instant.

Tehnologie și avantaje prin a comunica

Oricât de mult ar avansa tehnologia, aceasta trebuie folosită astfel încât să ajute în a comunica și nu să o înlocuiască. Prin comunicare online, oamenii au parte tocmai de experiențe cu alți oameni din societate. Iar această legătură mediată de tehnologie le face multora viața mai plăcută. Noile posibilități sunt ideale, inclusiv pentru cei mai timizi! Există anumite persoane care au uneori probleme în a comunica în mod direct.

Gânduri finale!
De ce este importantă comunicarea? Comunicarea face parte din viața noastră și este foarte importantă! Indiferent de experiențele întâlnite, chiar și în mediul online, trebuie să mergem mai departe. Trebuie să gândim pozitiv și să comunicăm cât mai mult, mai ales cu persoanele dragi nouă! Noi oamenii suntem concepuți ca ființe sociabile, comunicarea este absolut necesară! Se spune că comunicarea este cheia către succes într-o relație.