Prima pagină » Copyright

Copyright

Copyright

Copyright – Drepturi de autor, reprezinta ansamblul prerogativelor de care se bucura autorii cu referire la operele create; institutia dreptului de autor copyright este instrumentul de protectie a creatorilor si operelor lor. Operele literare si artistice sunt protejate de „Conventia de la Berna pentru protectia Operelor Literare si Artistice”, care dateaza din 1886, fiind revizuita in 1971. Dupa Conventia de la Berna nu mai este necesara indicarea faptului ca o opera este protejata de drepturile de autor (copyright). Atat timp cat proprietatea intelectuala a unei opere literare, artistice sau stiintifice corespunde autorului.

Pentru simplul fapt ca el a creat-o si „sunt considerate obiecte ale proprietatii intelectuale toate creatiile originale literare, artistice si stiinaifice exprimate prin orice mediu si pe orice suport, tangibile sau intangibile, cunoscute acum sau care se vor inventa in viitor”. In lumea digitala se aplica aceleasi legi ale proprietatii intelectuale si drepturilor de autor copyright ca si pentru toate celelalte creatii originale, in martie 2002 a intrat in vigoare Tratatul OMPI pentru Dreptul de Autor (WCT) si in mai Tratatul OMPI pentru Interpretare si Fonograme (WPPT).

Copyright: Drepturi de autor

Ambele „Tratate ale Internetului” (cum sunt cunoscute) au fost realizate in 1996 de Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale. Astfel este actualizata si completata Conventia de la Berna si se introduc elementele societatii digitale. Intr-o perioada de 6 ani (1996 – 2002). Realizeaza ratificarea acestor noi tratate de 30 de tari, minimul cerut de Organizatia Natiunilor Unite, pentru punerea sa in aplicare. Pentru Legea dreptului de autor din Romania, vedeai Legea dreptului de autor. Prima lege privind dreptul de autor copyright in Romania a intrat in vigoare la 28 iunie 1923 si s-a numit „Legea proprietatii literare si artistice”. Aceasta lege a fost modificata si completata de mai multe ori.

Author Copyright

Astfel, la 24 iulie 1946 a aparut o lege privind contractul de editare si dreptul autorului copyright asupra operelor literare; aceasta lege a fost aprobata partial la 14 ianuarie 1949 prin Decretul nr. 17 pentru editarea si difuzarea caraii. Dupa numai doi ani a intrat in vigoare Decretul nr.19 din 16 februarie 1951 privind drepturile de autor privind dreptul de autor asupra operelor susceptibile pentru a fi tiparite; acesta a fost modificat prin Decretul nr. 428 din 13 noiembrie 1952.

La 27 iunie 1956 toate aceste acte normative au fost explicit abrogate prin Decretul nr. 321 privind drepturile de autor copyright. In prezent dreptul de autor copyright in Romania este protejat prin Legea 8/1996. Aceasta a fost modificata si completata prin Legea nr. 285 din 23 iunie 2004 si Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 123 din 1 septembrie 2005. Comunicatul Clubului Roman de Presa de la 4 noiembrie 2005.

Preluare drepturi de autor

Analizand proliferarea unor pagini de internet care preiau articole si stiri din ediaiile electronice ale ziarelor si agenaiilor de presa sfidand reglementarile dreptului de autor copyright. Consiliul de Onoare al CRP solicita deainatorilor respectivelor pagini de internet sa inceteze incalcarea legislatiei in vigoare. Consiliul de Onoare considera ca „preluarea fara cost a unor materiale de presa se poate realiza doar in limita a 500 de semne. Dar, fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza”, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei. Cat si caracterul de „revista a presei” sustinut de paginile de internet in cauza. „In mod obligatoriu, in aceste cazuri, trebuie citata sursa informatiei” copyright.

Copyright – Drepturi de autor

Preluarea a mai mult decat cele prevazute anterior se poate realiza doar in conditiile unui acord. Financiar sau de alta natura, incheiat cu detinat copyright. Membrii Clubului Roman de Presa vor analiza oportunitatea infiintarii unui organism independent care sa fie imputernicit de deainatorii de drepturi sa le gestioneze in numele si beneficiul lor.

Membrii Consiliului de Onoare al Clubului Roman de Presa vor solicita interventia ORDA pentru a sancaiona activitatea acelor detinatori de pagini de internet. Care nu se vor conforma legislatiei in vigoare privind drepturile copyright intelectuale. Copyright, Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa, Tratatul comercial anti-contrafacere ACTA, Articol principal; Anti-Counterfeiting Trade Agreement. In caz ca se dispune de aprobarea scrisa a titularilor drepturilor de autor pentru reproducerea sau citarea de parai semnificative din materiale protejate. Iar aceasta aprobare este acordata gratuit cu condiaia citarii sursei, formula de citare este „Prin bunavointa…”.

Imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe acest web site, sunt proprietate Socializam.com, protejate sub License Creative Commons, cu atribuire si distribuire in conditii identice, unde pot exista si clauze suplimentare si nu pot fi preluate fara un acord scris.