Home » Comunicare virtuala

Comunicare virtuala

Comunicare virtuala

Comunicare virtuala: Aparitia internetului a produs in lume o schimbare gigantica.
Navigarea online a devenit una dintre cele mai importante activitati de moment. Care ne ocupa din ce in ce mai mult timp. Prin internetului putem pastra legatura cu cei dragi. Putem afla tot felul de intormatii in doar cateva minute, putem cumpara orice de oriunde, etc.
In plus, diferitele programe si site-uri care ne stau la dispozitie, realizeaza comunicare virtuala intre oameni simplu si in timp real ex: chat, facebook, skype, messenger, etc.). Totodata, cu ajutorul unei camere web si unui microfon, putem auzi si vedea persoanele aflate de cealalta parte a ecranului.

Aceste succese tehnologice au eliminate comunicarea clasica in care era nevoie sa ne intalnim pentru a ne vedea, pentru a vorbi. Era nevoie sa mergem la magazin pentru a cumpara produsul de care aveam nevoie, era nevoie sa cumparam din librarie cartea de care aveam nevoie. Sa mergem la cinema pentru a vedea un film. Sau chiar sa ne afirmam intr-o societate.

Comunitate virtuala sau comunitate online este formata dintr-un grup de persoane care comunica sau interactioneaza mai mult prin intermediul internetului decat fata in fata. Comunitatile online au devenit si o forma de comunicare suplimentara pentru persoanele care se cunosc in viata de zi cu zi. In prezent comunitatile virtuale sau online pot fi folosite de o varietate mare de grupuri sociale pentru a interactiona prin intermediul internetului.

Aceasta nu inseamna neaparat ca exista o apropriere mare intre membri. O lista de e-mail poate avea sute de membrii, iar comunicarea intre acestia poate fi doar de tip informational. Membrii ramanand straini unii de altii.
Abilitatea de a interactiona cu alte persoane cu un mod de gandire asemanator aflate oriunde pe glob are beneficii considerabile. Comunitatile virtuale au dat nastere la frica si critici. Multi temandu-se ca daca petrec prea mult timp in comunitati virtual ar putea avea un impact negativ asupra interactiunilor din lumea reala.

Comunicare virtuala

Comunicare virtuala– S-au realizat numeroase studii care au investigat motivatia si dorinta utilizatorilor de a face parte din comunitati virtuale prin comunicare virtuala. Ele au aratat ca dupa perioade indelungate de timp membrii capata multe cunostinte referitoare la subiectele discutate. De asemenea un sens de conexiune cu lumea intreaga.
Mai exista insa si o alta motivatie, aceea de a simti ca apartinem unei comunitati. De asemenea, interesul publicului fata de blog-uri dovedeste ca acestea reprezinta o forma de folosire a tehnologiei si „produselor” sale.

Conectarea si comunicare virtuala:

Membrii pot sa participe la comunitatile online in unul din modurile: fie ca ei insisi, fie jucand un rol. In unele comunitati nu este greu de aflat identitatea reala a membrilor, altele insa este imposibil de descoperit.

Accesarea si conectare online pe site-urile de socializare poate avea o influenta pozitiva asupra utilizatorilor in ceea ce priveste comunicarea. Insa dintr-un alt punct de vedere, si anume, acela al limbilor straine. Deci, folosirea lor nu presupune doar o comunicare cu anumite persoane, ci uneori, si o comunicare intr-o limba straina. Mai ales in cazul site-urilor care nu sunt traduse in limba materna a celui care acceseaza un astfel de site de socializare.

Comunicare virtuala cu persoane pe internet

– Foarte multe persoane au inceput sa caute compania altor persoane pe internet pentru ca aici au gasit mai mult comfort decat in viata reala. Pe internet toate persoanele seama unele cu altele.

Comunicare virtuala onlineToate persoanele intra online cu aceeasi dorinta de comunicare sau vor sa afle raspunsuri pe care se tem sa le caute printre oamenii din realitate pentru a nu fi judecati gresit.
Retelele de socializare pot contribui intr-o oarecare masura la dezvoltarea abilitatilor de comunicare. Ele reprezinta mai degraba o modalitate, comoda si simpla, de a comunica cu persoane cunoscute sau chiar necunoscute. De exemplu, prin intermediul chat-ului sau al unor comunitati pe care acestea le contin.

Folosirea si accesarea lor poate fi utila si practica, din anumite puncte de vedere (se poate economisi timp). Insa poate crea si dependenta, mai ales in randul adolescentilor si deja, si al preadolescentilor, care ajung sa comunice. Din ce in ce mai mult, in afara scolii, cu prietenii, colegii si apropiatii prin intermediul internetului.

Comunicare virtuala si exprimarea scrisului

– Desi prin intermediul scrisului exprimarea este mai elaborata iar persoanele isi dezvaluie o parte din sentimente. Adevaratele legaturi se formeaza prin interactionare reala, nemijlocita, intr-o viata reala, palpabila.

Scriind si dezvaluind anumite informatii despre tine pentru a le putea vedea si altii nu inseamna comunicare. Comunicarea este un ansamblu de actiuni care au in comun transmiterea de informatii. Sub forma de mesaje, stiri, semne sau gesturi simbolice, texte scrise s.a. intre doua persoane, numite interlocutori.

Cred ca trebuie facuta o mica distinctie intre comunicare virtuala si cea reala. Atunci da, spunem ca retelele de socializare contribuie la dezvoltarea abiltatilor de comunicare intre interlocutorii virtuali. Tot ceea ce presupune acest tip de comunicare – posibilitatea construirii unor lumi paralele care ii indeparteaza pe utilizatori din ce in ce mai mult de lumea reala. Da, din pacate, cei care devin captivi universului virtual, nu intotdeauna reusesc sa mai relationeze cu interlocutorii reali. Oricum, pericolul exista doar atunci cand se intrece masura… in rest, nu putem nega o serie intreaga de avantaje pe care le ofera retelele respective. Utile deci si in comunicare, dar masura, masura, masura!

Comunicare virtuala pe retelele virtuale

Retelele virtuale sunt diverse site-uri pe care se poate comunica live atat pe chatul online cat si pe paginile de contact prin trimiterea unui e-mail. Utilizarea retelelor de socializare nu stimuleaza numai capacitatea de a comunica.
Poate stimula si capacitatea de a cauta, de a invata, de a cunoaste. Totodata, folosirea acestor site-uri poate constitui si un obstacol in comunicarea verbala. Deoarece utilizatorii, si mai ales cei din categoria de varsta mica, nu isi mai dezvolta asa cum trebuie abilitatile de comunicare directa.

Uneori, ei adopta stilul lapidar de comunicare folosit pe aceste site-uri. Concluzionand, accesarea retelelor de socializare ramane la latitudinea fiecaruia. Desi, realitatea ne arata ca acestea au devenit un “must” in randul tinerilor si nu numai. Avand in vedere ca, in prezent, sondajele indica din ce in ce mai multi utilizatori ai acestor retele.

Linkuri sponsorizate