Beneficiile aduse prin comunicare

Actualizat pe 27 septembrie 2020 | Dezvăluire cititoruluiDezvăluire: conținutul nostru este susținut de cititori. Aceasta înseamnă că dacă faceți clic pe un link sau o reclame din aceasta pagina, este posibil să câștigăm un comision. Vedeți cum este finanțat Socializam, de ce este important și cum ne puteți sprijini.

Comunicarea nu trebuie să fie subestimată, așadar hai să descoperim împreună care sunt beneficiile aduse prin comunicare! Contează mai mult decât ți-ai putea imagina modul în care comunici. Dacă vrei să fii mai convingător și să ai succes în multe aspecte ale vieții trebuie să comunici extrem de bine. Îți dorești să comunici eficient și orice problemă pe care o ai să se poată rezolva printr-o simplă comunicare? Ei bine, atunci poți învăța foarte ușor acest lucru dacă vei urma câteva reguli generale.

Prin gesturi comunicăm cine suntem. Prin mimică ne putem da seama de trăirile unei persoane. Zâmbetul ajută întotdeauna la relaționarea cu persoanele din jur, deoarece transmite prietenie, apropiere și siguranța de sine. Schimonosirea feței denotă nesiguranță, iar persoanele încruntate transmit nesiguranță.

Persoanele care comunică bine au o încredere de sine mai mare. Îți dorești să comunici eficient și orice problemă pe care o ai să se poată rezolva printr-o simplă comunicare? Ei bine, atunci poți învăța foarte ușor acest lucru dacă vei urma câteva reguli generale. Persoanele care comunică bine sunt de cele mai multe ori extrovertite, iar asta le ajută să aibă mai multă încredere în sine. Acestea se fac imediat remarcate deoarece comunică mult mai ușor și mai bine cu persoanele străine.

Fii interesat de celelalte persoane. Dacă nu vei da dovadă de interes față de interlocutorii tăi atunci vei avea parte de mari dificultăți în viață. Identifică calitățile persoanei cu care discuți și încearcă să o lauzi cu sinceritate pentru aceste calități. Astfel prin beneficiile aduse prin comunicare cu interlocutorul tău se va simți important și unic.

Beneficiile aduse prin comunicare

Beneficiile aduse prin comunicare și comunicarea non-verbală este prezentă în viața noastră încă de la vârsta copilăriei. Aceasta ne ajută foarte mult în relațiile cu cei din jurul nostru. Mai exact, aceasta se referă la gesturi, proxemică, artefacte și tonalitate.

Oamenii care comunică mai bine câștigă mai mulți bani. Cele mai valoroase abilități pe piața locurilor de muncă sunt cele de comunicare. Persoanele care au funcții înalte în marile companii sunt cele care comunică extrem de bine.

Toate studiile realizate de-a lungul timpului au demonstrat ca vorbitul în public și cunoașterea limbilor străine îți asigură un loc de muncă mai bun. Comunicarea eficientă îți va asigura un loc de muncă care să îți aducă foarte mulți bani.

Comunicarea îți asigură o căsnicie mai fericită.

Printre principalele cauze de divorț se numără comunicarea. Aceasta fiind esențială pentru a avea parte de relații de dragoste frumoase și sănătoase. Partenerii care au o bună comunicare au parte de o legătură mai strânsă față de cei care nu discută.

Prin beneficiile aduse prin comunicare se pot găsi soluții la toate problemele pe care un cuplu le poate avea. Principalele probleme de comunicare care pot duce la divorț sunt: sfidarea, comunicarea defensivă și refuzul de a mai comunica.

Comunicarea te ajută să ai parte de o familie de succes. O familie fericită și sănătoasă se obține foarte ușor prin comunicare. Sprijinul, negocierea, comunicarea nevoilor, atitudinea pozitivă și înțelegerea sunt criteriile care îți vor asigură familia pe care o dorești.

Comunicarea este succesul

Comunicarea ajută la dezvoltarea abilitaților de leadership. Dacă îți dorești să îți dezvolți o carieră strălucită atunci trebuie să comunici foarte bine. Abilitatea de a comunica și de a îndeplini obiectivele stabilite sunt calități esențiale pentru un lider.

O comunicare mai bună îți va aduce o atitudine mai critică față de mass media. Cunoștințele solide de comunicare te va ajuta să descoperi care sunt sursele folosite de mass media pentru a face un articol mai atrăgător. Astfel vei reuși să evaluezi mai bine mesajul și să îți dai seama la ce se face referire mai exact într-un articol.

Comunicarea te ajută să ai o viață mai activă!

Comunicarea se dezvoltă prin citit și prin scris. Dacă vrei să ai o viață cât mai activă atunci este recomandat să îți dezvolți capacitatea de comunicare. Un mod simplu de a comunica online, este pe rețelele sociale sau pe site-urile care folosesc serviciu de chat online.

Vorbitul în public a ajutat încă din cele mai vechi timpuri atât în viața personală cât și în viața profesională. Fie că este vorba despre o dezbatere publică sau de o comunicare în familie trebuie să înveți să îți exprimi în mod deschis dorințele și nevoile.

Modul în care copii comunică cu părintii lor îi influențează pe viitor. Pentru ca un copil să se dezvolte frumos are nevoie de comunicare, de încrederea în sine. Comunicarea pozitivă îl poate ajuta pe cel mic să ia decizii mai bune pentru viitorul lui.

Adolescenții au nevoie de foarte multe sfaturi și de comunicare din parte părinților. Aceștia ar trebui să discute toate lucrurile noi apărute în viața lor cu părinții. În concluzie beneficiile aduse prin comunicare este mai importantă decât îți poți da seama. Îți poate influența modul în care ești perceput în societate și poate avea un rol decisiv atât în viața ta profesională cât și în cea personală. O bună comunicare te va putea scoate din multe situații dificile.

Comunicarea non-verbală

Privirea este un factor cheie în comunicarea non-verbală. Prin contactul vizual permanent dovedim bunăvoință și încredere. Prin lipsa gesturilor o conversație va deveni plictisitoare. Gesturile precum: trecerea mâinii prin păr, pocnitul din degete, sau jocul cu alte obiecte denotă agresivitate și nervozitate. O postură fermă în schimb denotă siguranță și încredere.

Dacă îți dorești să fii perceput într-un anume fel, atunci trebuie să fii atent atât la ceea ce comunici verbal cât și non-verbal. Oamenii care mint au de regulă gesturi contradictorii. Îți dorești să îți îmbunătățești comunicarea non-verbală și nu știi cum? Urmează cele de mai jos și vei avea parte de îmbunătățirile pe care le dorești:

  • Analizează comportamentele contradictorii
    Dacă ceea ce spui nu se potrivește cu ceea ce gesticulezi atunci este cazul să iei măsuri. Poți spune că ești fericit dar să privești în pământ sau să fii încruntat, iar persoanele din jurul tău se vor lăsa influențați mai mult de gesturi decât de vorbe. Lasă gesturile să îți urmeze mesajul și nu repeta un gest de prea multe ori.
  • Folosește contactul vizual
    Dacă nu îți privești în ochi interlocutorul, atunci acesta va crede că ascunzi ceva. Cu toate astea un contact vizual prea mult timp îți poate intimida interlocutorul. Experții susțin că un contact vizual normal ar trebui să dureze între 4 și 5 secunde. Ideal este să menții contactul vizual cu cel din fața ta și să fii conștient de privirea ta!
  • Concentrează-te pe tonul vocii
    Tonul vocii este foarte important într-o comunicare. Acesta poate oferi o mulțime de informații, poate dezvălui dacă ești entuziasmat sau dacă ești furios. Fii puțin atent la modul în care tonul vocii influențează persoanele din jurul tău și după aceea îl vei putea folosi în avantajul tău.
  • Întreabă tot ce îți este neclar cu privire la semnale non-verbale
    Dacă în timpul unei conversații ești confuz cu semnale non-verbale ale interlocutorului, atunci nu trebuie să îți fie teamă să îl întrebi pe acesta tot ce îți dorești să afli.

Beneficiile aduse prin comunicare

În cazul în care nu ai curaj să îl întrebi direct poți aduce în discuție delicat această dilemă. Te poți folosi de fraza ”Deci ceea ce încerci să spui este ca …” Comunicarea non-verbală te ajută atât în viața personală cât și în viața profesională mai mult decât îți dai seama. În comunicarea non-verbală uimirea este cea mai evidentă expresie care nu poate fi mascată.

Acest tip de comunicare este foarte greu de controlat, primele 90 de secunde ale unei întâlniri reprezintă 90% din impresia pe care o produci asupra persoanelor prezente. Prima impresie este esențială, nu există o a doua șansă pentru prima impresie și de aceea trebuie să ai mare grijă la semnalele pe care le transmiți…

De aceea felul în care spui un anumit lucru este mai important decât ceea ce spui. Trebuie să conștientizezi importanța comunicării non-verbale pentru a o putea îmbunătăți.

Cum comunici mai bine?

  1. Încearcă să înțelegi oamenii și să îi judeci tot mai puțin. Este mult mai eficient să îi înțelegi decât să îi judeci. În plus oamenii adoptă o atitudine defensivă atunci când sunt judecați de cei din jur.
  2. Fii amabil și zâmbește-i interlocutorului tău. Acesta se va simți mai în largul său lângă tine și printr-o atitudine pozitivă vei reuși să te faci mai repede plăcut.
  3. Trebuie să te adresezi oamenilor pe nume și să le reții acestora numele deoarece asta este cel mai important. Încearcă să asculți mai mult și să vorbești mai puțin.
  4. Trebuie să ai răbdare și să dai dovadă de respect față de opinia interlocutorului tău. Dacă te vei exprima negativ față de gusturile sau de părerile unei persoane o vei jigni și o vei face să se simtă prost.
Învață să comunici mai bine!

Exercițiile de mai jos te vor ajuta să te simți mai degajat și cum comunici mai bine. Încearcă să le faci ori de câte ori ai puțin liber și rezultatele nu vor înceta să apară:

  • Începe fiecare zi zâmbind. Te poți uita la tine în oglindă și poți fredona melodia preferată. Nu trebuie să îți începi ziua prost dispusă, începe încă de la prima oră a dimineții cu o bună dispoziție.
  • Privește oamenii din jurul tău. Poți fi atentă la modul în care aceștia sunt îmbrăcați, la modul în care aceștia merg, la cărțile pe care le citesc sau la pasiunile lor.
  • Încearcă să îți exprimi de fiecare dată emoțiile și exteriorizează-te ori de câte ori poți.
  • Încearcă să intri în vorbă cu o persoană necunoscută. Asta te va ajuta să ai mai multă încredere în tine și în forțele proprii.
  • Încearcă timp de 5 minute să vorbești cu un număr cât mai mare de persoane.

Memorează bancuri sau glume cu care îți poți distra toți interlocutorii. Cu ajutorul lor vei putea fi în centrul atenției în gașcă și îți va fi mult mai ușor să socializezi și să legi prietenii. Dacă nu te simți sigur pe tine, cel mai bine este să exersezi aceste glume în fața oglinzii.

Adoptă un stil de viață activ

Încearcă să te înscrii la o sală de forță sau un curs de dans, aici vei găsi multe persoane cu care poți avea multe în comun. Citește mai mult despre psihologia comunicării deoarece te va ajuta să le aplici în viața reală și îți poate aduce îmbunătățirile pe care le dorești.

Este foarte important să știi că o comunicare eficientă are întotdeauna un scop. Trebuie să cauți echilibrul și armonia în orice conversație. Trebuie să înveți să te adaptezi din mers la orice situație și să îți dezvolți spontaneitatea, imaginația și spiritul de observație.

Se poate întâmpla să te blochezi, dar este normal și nu trebuie să te îngrijorezi pentru asta. Singurul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere, este că trebuie să transmiți mesajul tău cât mai clar posibil. Comunică direct și fără ocolișuri cu persoana de lângă tine. Sinceritatea este cheia către o comunicare bună și către legarea unor relații strânse de prietenie.