Home » Noutati » Ziua indragostitilor

Share This Post

Articole

Ziua indragostitilor

Ziua indragostitilor

Ziua indragostitilor – Valentine’s Day: Ziua Indragostitilor in traditia occidentala, se sarbatoreste pe 14 februarie. Aceasta zi comemoreaza pe Sf. Dwynwen, care era sfantul patron al indragostitilor galezi. In Franta, Valentine’s Day este cunoscuta simplu drept Sfantul Valentin si este sarbatorita ca in restul tarilor occidentale, iar in Danemarca si Norvegia 14 februarie este cunoscuta ca „Valentinsdag”. Nu este o sarbatoare pe scara larga, dar mulți oameni iși fac timp pentru a petrece intr-un mod romantic cu partenerul de viata. In Romania, sarbatoarea nationala pentru iubiti este numita si Dragobete.

Ziua indragostitilor Valentine`s Day

Aceasta sarbatoare are loc pe 24 februarie. Numele vine de la un personaj din folclorul romanesc care se presupune ca ar fi fiul Babei Dochia. Etimologic, o parte din numele de Dragobete poate fi gasit si în cuvantul romanesc dragoste. Romanii au inceput a sarbatorii Valentines Day, cu toate ca aveau o sarbatoare traditionala de Dragobete. Aceasta a dus la un mare val de critici din partea mai multor grupuri. Valentine’s Day este condamnata in Romania de Organizația naționalisă Noua Dreapta, ca fiind o activitate superficiala si comercialista.
Ziua indragostitilor

Legenda Sfantului Valentin:

A fost o data un imparat roman care se numea Claudiu al II-lea. Era un mare luptator si a avut multe razboaie. Vroia o armata puternica, insa majoritatea barbatilor romani nu doreau sa lupte. Vazand el ca barbatii preferau sa stea acasa cu copii si sotiile, a decis ca niciunul dintre soldații din Roma sa nu se mai poata casatori.
Credea ca aceasta lege ii va face pe barbati sa aleaga armata. Un preot crestin, pe nume Valentin, spunea ca dreptul oamenilor de a sa casatori este dat de Dumnezeu, iar Claudiu nu avea nici un drept sa-l interzica, astfel a inceput a casatori in secret mai multe cupluri. Aceste cununii au fost descoperite de Claudiu, iar Valentin a fost cautat si arestat. Imparatului ii placea personalitatea lui Valentin, considerand ca este un om tanar si foarte intelept.

Il incuraja sa renunte la crestinism si sa devina soldat. Valentin a refuzat propunerea imparatului, iar acesta a fost intemnitat și condamnat la moarte. Pana la momentul executiei, el trimitea scrisori de adio catre prietenii sai, iar ca semnatura scria: „Adu-ti aminte de Valentin al tau.” Nu se cunosc foarte multe detalii despre viata acestui sfant numit Valentin, insa este posibil ca acesta sa si fost executat de data de 14 februarie.

Poti discuta despre asta pe chat online

Share This Post

Leave a Reply