Prima pagină » Noutati » Traditie de Sarbatori – Colindul
Articole

Traditie de Sarbatori – Colindul

Traditie de Sarbatori - Colindul

Traditie de Sarbatori – Colindul! Practicile traditionale ale sarbatorilor de iarna mostenite din cele mai vechi timpuri se desfasoara si in prezent in forme deosebit de variate, implicand participarea intregii colectivitati, inclusiv a copiilor. Craciunul concentreaza o seama de ritualuri si obiceiuri intre care se remarca, in toata frumusetea si prospetimea sa, colindatul copiilor. Urarea de Mos Ajun (23-24 decembrie) se practica in intreaga tara, cu denumiri variate. Astfel, in unele parti din Muntenia, Oltenia, Transilvania si Dobrogea se intalnesc ajunul, mos-ajunul, buna dimineata la mos-ajun, colindisul, neatalasul, colinda sau la colindeti/colindete. in sudul Banatului, nordul Olteniei si unele parti din Transilvania si din Crisana, obiceiul este cunoscut sub numele de pitarai sau piterei – denumire ce o poarta si copiii colindatori. in Bihor, intalnim si denumirea de a cucuta.

Traditie de Sarbatori – Colindul

Colindele copiilor sunt scurte, vestesc sarbatoarea, ureaza belsug in miei, vitei, purcei, pui si cer, in versuri pline de haz, daruri cuvenite: alune pere, mere, colaci. in Oltenia si Tansilvania, copiii, numiti pitarai, atingeau cu bete sau cu nuiele stalpii portilor, usorii usilor de la grajduri si hambare, grinda casei si scormoneau in carbuni pentru a aduce noroc si belsug: ”Buna-i ziua lui Ajun/ Ca-i mai bun’a lui Craciun/ intr-un ceas bun!/ Porci grasi unsurosi/ Sa-i manance oamenii sanatosi./ Boi tragatori,/ Stupi roditori,/ Cai incurcatori,/ Oile lanoase,/ Vacile laptoase,/ Pui de gaina,/ Pui de rata,/ Pui de toate animalele,/ Bani si sanatate.”

Obiceiul se desfasoara in “cete” de copii, baieti – mai rar fete – sau in grupuri mixte. Numarul participantilor dintr-o ceata este de doi, patru, cinci copii-la categoria celor mici (de la 3-4 ani pana la 6-7 ani) si de 4, 6, 7, 12 copii la categoria scolarilor (de la 6-7 ani pana la 14-15 ani).

In acelasi sat pot exista unul sau mai multe grupuri de varste diferite. Manifestarea se desfasoara de doua ori-in noaptea de 23 spre 24 decembrie si in zorii zilei de 24 decembrie. Copiii se aduna, de obicei, la o casa unde repeta colindele, si odata cu venirea serii isi incep colindatul. Colindatorii poarta traistute atarnate de gat in care pun darurile ce le primesc, iar in mina tin un bat numit, in unele zone, colinda sau pitar. Colinda este facuta, de obicei, din lemn de alun frumos incrustat. Ea este purtata de citiva baieti mai mari din ceata, numiti uneori vatafi. Si este folosita, in unele zone ale tarii, pentru scormonirea in cenusa sau in focul din vatra. Actiunea are, in mentalitatea populara, semnificatia de a aduce noroc si belsug in casa gospodarului.

Traditie de Sarbatori – Colindul

Urarile copiilor sunt de cele mai multe ori scurte, dupa care, in versuri pline de umor, solicita gazdei darurile. Continutul urarii poate sa fie acelasi la fiecare casa colindata. Copiii sunt rasplatiti intotdeauna cu daruri. Cel mai raspandit este colacul de paine, pregatit anume pentru acest prilej. Colacii facuti din faina de grau, impletiti in forma de opt, se numesc colindete sau colindeti. Alteori se mai numesc bolindete, bolindeti sau bobideti. In afara de colaci darurile pot fi compuse din fructe, bomboane.
Citeste si: Despre boboteaza si noaptea in care se umbla cu ursitul!

Mergi la Pagina Principala - License Creative Commons

Etichetat:

Share This Post

Imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe acest site, sunt proprietate Socializam. Protejate sub License Creative Commons, cu atribuire si distribuire in conditii identice. Unde pot exista si clauze suplimentare si nu pot fi preluate fara un acord scris.

Leave a Reply