Home » Noutati » Spune NU Drogurilor

Share This Post

Articole

Spune NU Drogurilor

Spune NU Drogurilor

Spune NU Drogurilor: In zilele noastre generatia tanara nu are cum sa nu se confrunte cu cea mai mare problema drogurile. Primul contact cu drogul se face fie direct de catre persoana, din curiozitate, prin intermediul colegilor. In primul rand trebuie sa tinem cont de repercusiunile pe care le are drogul asupra sanatatii noastre. De aceea trebuie sa luam din timp atitudine. Pentru prevenirea unei epidemii in tara noastra care pana acum a participat doar ca o parghie de tranzitie pentru vest. Si in Romania a inceput sa se formeze o piata a drogurilor, iar raporturile arata o crestere foarte mare (a crescut nr. toxicomanilor, cresterea criminalitatii, nivelul de periculozitate sociala).

Se impun masuri de prevenire si controlul social asupra consumului de droguri. Terapie medicala cu reintegrarea sociala a fostilor consumatori. Deoarece se stie foarte clar ca statul singur nu poate rezolva aceasta problema. Este nevoie de personal calificat pentru terapie, fiind necesara o colaborare cu organele locale si organizatiile nonguvernamentale.

Spune NU Drogurilor

– Oamenii care folosesc droguri provin din toate clasele sociale… desi statistica demonstreaza ca probabil unele clase sociale utilizeaza drogurile mai mult decât alte clasa. De exemplu, probabilitatea utilizarii drogurilor este mai mare la barbati decât la femei. La barbatii celibatari decât la cei casatoriti, la locuitorii oraselor decât la cei rurali, la tineri decât la batrani.

– Drogurile sunt substante create artificial de om, fie din plante, fie pe cale chimica. Consumul periodic de stupefiante duce la aparitia tulburarilor respiratorii si a constipatiei, scaderea în greutate, iar la femei apare menstruatia neregulata. Din punct de vedere psihic pot aparea: anxietate, schimbari ale starii de spirit, paranoia, oboseala extrema, iritabilitate, depresie si insomnie grava, somn agitat si neodihnitor. Toxicomanii sfârtesc de regula prin sinucidere, supradoza, infarcte miocardice, accidente vasculare cerebrale, blocaj renal si ciroza hepatica.

Spune NU Drogurilor

Care sunt efectele? Toate drogurile pot fi clasificate in trei categorii: Depresantele (spre exemplu heroina, barbiturate) sunt sedative care actioneaza asupra sistemului nervos. Relaxarea artificiala si usurarea de la neliniste si stres mintal tinde sa produca dependenta psihologica si renuntarea de la utilizarea lor este problematica. Dependenta poate duce la supradozare acuta, care la rândul sau poate cauza moartea din cauza depresiei respiratorii.

– Stimulantele (spre exemplu cocaina, crackul, amfetamine) sunt agenti care activeaza, sporesc sau maresc activitatea neurala. In primul rand cauzeaza frisoane, dureri de cap, hipertensiune si batai de inima sporite. Efectele de lunga durata sunt greata, insomnia, pierderea greutatii, convulsii si depresia.
– Halucinogenele (spre exemplu marijuana, extazi, LSD) sunt un grup chimic divers care produce schimbari mintale profunde, cum ar fi euforia, nelinistea, distorsiunea senzoriala, halucinatii vivide, deluzii, paranoie si depresie.

Spune NU Drogurilor

Heroina este un derivat al opiului, obtinut prin sintetizarea morfinei. Heroina este catalogata ca fiind un drog foarte puternic, ce poate produce euforie. Senzatia de euforie dispare si se instaleaza toleranta.

Spune NU Drogurilor – Morfina este un derivat al opiului, care se prezinta sub forma de pudra alba, solubila in apa, cu gust amar; se poate administra in scop terapeutic (oral, intramuscular, intravenos).
Hasish – Efecte pe termen scurt: betie euforica si expansiva Efecte pe termen lung: veritabile crize de depersonalizare (cannabism). Consumul indelungat, fie si in doza moderata, duce la o stare de apatie si de lenevie, la alterari ale bronhiilor, la o imbatranire prematura, la o slabire a sistemului imunologic si la tulburari ale gandirii.

Spune NU Drogurilor – Ecstasy: Efecte pe termen scurt: pupilele dilatate, temperatura corupului foarte mare, dezinhibitie, usurinta de a comunica si de a intra in contact cu ceilalti, bufeuri de caldura, dezinhibitie, cateodata greata; 5-8 ore dupa insomnii, contractii musculare (dificultate in urinare); dupa 48 de ore, depresie, ganduri morbide, cosmaruri.
Efecte pe termen lung: probleme psihologice, panica, tahicardie, epilepsie, leziuni hepatice, cardiace si cerebrale, degradarea ireversibila a creierului, moarte provocata de hiper- termie

Efecte Cocaina:

Extazul(15-30 minute) este urmat de o depresie profunda, de irascibilitate, agitatie, oboseala mentala si de o mare dorinta pentru o alta doza.
– Efecte pe termen scurt: dilatarea pupilelor, ii curge nasul, este energic, euforic, sigur de sine si nu are pofta de mancare, cresterea temperaturii corpului, a ritmului cardiac si a presiunii arteriale, epilepsie, anxietate, amnezii, acte de violenta, instabilitate, panica, senzatia de persecutie; imediat dupa doza, dureri de cap de circa o ora, tremuraturi, senzatie de cald/rece; cateva zile de depresie.
– Efecte pe termen lung: hepatita A, B sau C, paranoia, infarct cerebral sau miocardic, dureri abdominale, comportament agre- siv, halucinatii (care pot provoaca acte de automutilare, suicid, omor), dependenta psihica.

Spune NU Drogurilor – Heroina:
– Efecte Alterarea perceptiei durerii in maduva spinarii si in creier. Afecteaza de asemenea si raspunsurile emotionale la durere. Au de asemenea si efecte stimulatoare deoarece blocheaza transmitatorii neuro-inhibitori. Efecte pe termen lung: sangerari stomacale vatamarea rinichiului si ficatului. „mancarimi”, constipatie, greata, mahmureala, pupile micsorate, vedere neclara, slabirea vederii nocturne si de a conduce un autovehicul, incetinirea ritmului cardiac, dezorientare, convulsii, halucinatii, depresii, probleme sexuale, agitatie, tremur, crize.

Spune NU Drogurilor – L.S.D:

– Efecte Confuzie; pierderea autocontrolului; dorinta de a face lucruri “traznite”; uneori pot aparea halucinatii vizuale sau auditivesenzatie de caldura, inrosirea fetei; tuse, stranuturi; sangerari ale mucoasei nazale; greturi, varsaturi; ameteli, somnolenta puternica; lipsa de coordonare a miscarilor; scaderi in greutate; decese prin stop cardiac sau sufocare.

Spune NU Drogurilor
Motive care duc la consumul de droguri: Spune NU Drogurilor – Curiozitatea! Nu înseamna ca devenii dependent doar pentru ca ai incercat, dar nu continua – utilizarea sistematica duce la dependenta, iar în cazul drogurilor puternice, prima doza poate fi fatala (heroina, cocaina, LSD, Extasy, amfetamine, fenciclidina).

Spune NU Drogurilor – Teribilismul! Consumul de droguri poate fi vazut ca excitant si provocator. Poti sa iesi în evidenta si în mod pozitiv, fara sa consumi droguri! Cauta alternative!

Spune NU Drogurilor – Presiunea grupului! Este important sa stii sa spui “NU” – asta dovedeste ca ai o personalitate puProbleme (in familie, scoala, cu prietenii)
– Unii tineri pot folosi droguri pentru a acoperi problemele existente (divortul parintilor, abuz sau neglijenta din partea parintilor sau a scolii). Trebuie înteles ca folosirea drogurilor rezolva doar aparent si temporar problema, ea continuând sa existe si sa se agraveze.

– Neintegrarea în colectivitate si societate – Spune NU Drogurilor: Consumul de droguri poate fi un raspuns la singuratate, la probleme privind integrarea în colectivitate sau dispretul fata de sine. Este important sa va ajutati unii pe altii, sa treceti peste probleme fara sa recurgeti la droguri.

Poti discuta despre asta pe chat online

Share This Post

Leave a Reply