Prima pagină » Noutati » Let’s Rock – Ziua internationala a Rock-ului!
Articole

Let’s Rock – Ziua internationala a Rock-ului!

Rock - Ziua internationala

Let’s Rock – Ziua internationala a Rock-ului!
Stiati ca in lumea muzicii, cu siguranta data de 13 iulie NU este una cu ghinion! Ba dimpotriva! 13 Iulie este considerata ca fiind Ziua Internationala a Rockului. Intrebarea care se ridica este insa cum s-a ajuns la aceasta data ca fiind ziua Rockului? Ziua de 13 iulie este considerata ca Ziua Internationala a Rockului. Pe 13 iulie 1985 a fost organizat Live Aid, un concert care a avut loc simultan in Londra şi Philadelphia, scopul principal al acestui concert fiind eradicarea foametei din Ethiopia.

Let’s Rock – Ziua internationala!

Potrivit organizatorilor, la concert-ul live au luat parte peste 160.000 de persoane. Printre participanti s-au numarat artisti precum Queen, Black Saabath, Led Zeppelin, The Who, Mick Jagger si multi altii. Ambele concerte au fost transmise live de BBC. Live Aid a fost evenimentul TV cu cel mai mare numar de spectatori din istorie; un numar de aproximativ 1.5 miliarde de persoane din 100 de tari au vizionat transmisia in direct. – Let’s Rock – Ziua internationala a Rock-ului!

Primul care a venit cu ideea ca aceasta zi sa fie declarata “Ziua Internationala a Rock-ului” a fost Phil Collins. Desi initial, primii care au considerat ziua de 13 iulie ca zi internationala a rock-ului au fost brazilienii. Ulterior aceasta zi a fost adoptata si in alte tari, in special de cei care promoveaza acest gen de muzica. Muzica rock este un gen muzical specific celei de-a doua jumatati a secolului XX si secolului XXI. Instrumentele muzicale de baza pentru rock sunt chitarele electrice.

De la Rock and roll la rockul psihedelic!

Primii artisti care au abordat stilul rock and roll (sau rock’n’ roll) au fost afro-americani, mai tarzii “albii” fiind acuzati ca au “furat” un stil muzical al negrilor si l-au facut “alb”. Printre artistii de renume al inceputurilor s-au numarat Buddy Holly, Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Johnny Cash. Inspirat de rockul and roll-ul american, rockul britanic avea sa revolutioneze muzica, prin formatii ca The Beatles, The Who, The Animals sau The Rolling Stones. Ca o reactie fata de criza spirituala a societatilor consumiste occidentale apare rock-ul psihedelic.

Se cauta o expresie mai cuprinzatoare atat ca forma, cat si ca mesaj, in acelasi timp viabila la contactul cu publicul larg. Se imprumuta mult din alte genuri muzicale. O zona de influenta preferata de multi este Orientul, sub forma muzicii arabe, indiene si chiar al culturilor din Orientul Indepartat. Printre cei mai cunoscuti artisti ai genului se numara The Doors, Grateful Dead, Jimi Hendrix, Pink Floyd, The Rolling Stones. Influenta muzicii rock cunoaste un moment semnificativ in anul vara lui 1969, cand cinci sute de mii de oameni iau parte la Festivalul de la Woodstock.

Hard şi heavy metal

La mijlocul anilor ’60, tot in Marea Britanie, apare hard rock-ul, din care se va desprinde mai tarziu heavy metal-u şi a deveni in timp o cultura individuala. Artisti precum Led Zeppelin, Black Sabbath, Alice Cooper, Deep Purple, Van Halen, Iron Maiden, Judas Priest, AC/DC, Scorpions se numara printre promotorii acestui curent. Curentul se schimba drastic din punct de vedere formal in a doua jumatate a anilor saptezeci si va deschide drumul altor genuri muzicale, fie mai atractive pentru public. In anii ’80 si va dezvolta multe subgenuri; cum ar fi glam metal, power metal, speed metal, doom metal, gothic metal, symphonic metal, death metal, thrash metal, black metal.

Punk rockul apare la finele anilor saptezeci, ca un curent impotriva comercializarii genului rockului. Dar si ca replica fata de muzica elaborata, adesea ermetica pentru publicul larg, a subgenului progresiv. In Marea Britanie, muzica punk a devenit instrument de propaganda anarhista; chiar si astazi, genul este asociat cu anarhismul. Incepand cu anii ’90. Diversele genuri de rock existente au fost combinate cu alte genuri muzicale, facandu-si astfel aparitia multe genuri hybrid.
Citeste si: Despre indiferent daca suntem la plaja sau in oras, ar trebui sa evitam pe cat posibil expunerea la soare!

Articole recomandate Reclame

Mergi la Pagina Principala - License Creative Commons

Etichetat:

Share This Post

Imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe acest site, sunt proprietate Socializam. Protejate sub License Creative Commons, cu atribuire si distribuire in conditii identice. Unde pot exista si clauze suplimentare si nu pot fi preluate fara un acord scris.

Leave a Reply