Prima pagină » Noutati » Respectul de sine
Articole

Respectul de sine

Respectul de sine

Respectul de sine – Relatie armonioasa cu noi insine! Crezi in tine? Iti acorzi increderea pe care o meriti? Se tot vorbeste depre respectul de sine. Ce este respectul de sine? Definitiile sunt variate, simple sau sofisticate. In general, respectul de sine inseamna sa ne apreciem propria persoana. Sa avem o atitudine pozitiva, sa ne convingem de propriile noastre aptitudini. Sa avem control asupra propriei noastre vieti, si nu in ultimul rand, sa fim in stare sa facem ceea ce dorim. Respectul de sine este o parte a relatiilor implinite, a fericirii si a realizarii personale. Ceea ce putem noi sa facem este sa ne autoeducam respectul fata de propria persoana si sa tinem seama de faptul ca fiecare dintre noi are valoare, frumusete, unicitate. Iar relatiile cu ceilalti nu pot fi decat minunate, daca suntem intr-o relatie armonioasa cu noi insine.

Respectul de sine

Respectul de sine reprezinta acceptarea calitatilor, dar si a defectelor propriei persoane. Acesta conditioneaza increderea pe care fiecare persoana o are in fortele proprii. Bazat pe imaginea pe care fiecare o are despre persoana sa. Respectul de sine devine o coordonata importanta a existentei noastre, o coordonata ce ne influenteaza radical deciziile.

Orice persoana are capacitatea de a avea un respect ridicat fata de sine. Nu ne nastem cu acesta, trebuie sa-l construim pe parcurs. A ajunge la un respect de sine ridicat este o calatorie personala. O parte importanta a calatoriei este si faptul de a fi fericit cu tine insuti, si de a simti ca reusesti sa faci lucrurile importante pentru tine. Respectul de sine te ajuta sa fi tu insuti, sa faci fata adversitatilor si sa crezi ca vei reusi, in ciuda tuturor obstacolelor.

In primul rand, familia are o mare importanta in dezvoltarea respectului de sine. De asemenea, climatul scolar joaca un rol important, iar copiii care au un respect de sine ridicat, sunt mai putin predispusi la un comportament distructiv. In aceste vremuri nesigure, este nevoie de oameni cu un respect de sine ridicat, care sa ia singuri decizii, sa-si asume riscuri, sa-si urmeze ideile, sa preia initiativa si sa comunice cu cei din jurul lor.

Relatie armonioasa cu noi insine

Cu totii am cunoscut oameni cu un respect de sine extrem de ridicat, care au impresia ca sunt cele mai minunate fiinte, cu toate ca defectele lor sunt vizibile de cei din jurul lor. Dar am vazut si oameni cu un respect de sine extrem de scazut. Care au impresia ca nu sunt buni de nimic, nefiind constienti de adevarata lor valoare. Acestia din urma de obicei isi centreaza atentia in mod incorect pe cei din jurul lor, vazandu-le numai calitatile. Pentru a nu cadea in aceasta extrema, trebuie sa intelegem ca nu este necesar sa fim perfecti ca sa ne simtim bine cu noi insine.

Respectul de sine scazut, pe de alta parte, are efectul contrar. Aduce indoiala de sine, si un sentiment general ca nu esti suficient de bun pentru a face fata provocarilor vietii. Daca ai un respect de sine scazut. Poti crede ca nu esti capabil sa-ti indeplinesti obiectivele si poti ajunge chiar sa crezi ca trebuie sa nu mai visezi deloc. De fapt, respectul de sine scazut poate duce la probleme mentale. Si poate fi asociat cu emotiile negative, anxietate, tristete, ostilitate, rusine, singuratate, sentiment de inadecvare si lipsa a spontaneitatii.

Iti acorzi increderea pe care o meriti?

Respectul fata de sine se invata atunci cand parintii incep sa se manifeste fata de noi, fata de personalitatea noastra, de calitatile si aspiratiile noastre. Daca parintii ne pretuiesc si ne trateaza cu respect, avem tendinta de a adopta aceasta atitudine si cu noi insine. Cei din jur se vor purta in maniera in care ne tratam fiecare dintre noi. Fiecare este responsabil sa isi continue dezvoltarea personala de-a lungul vietii. Iar aceasta responsabilitate include si posibilitatea de a corecta cea mai mare parte a carentelor educationale.

Indiferent de comportamentul parintilor, meritam sa avem respect fata de noi insine. Unii gandesc ca parintii sunt responsabili de lipsa lor de incredere. Nu ii putem blama la nesfarsit, deoarece si reactiile lor au fost create tot de aceasta lipsa de incredere. Putem insa sa facem ceva: sa ne autoeducam respectul fata de propria persoana si sa tinem seama de faptul ca fiecare dintre noi are valoare, frumusete, unicitate. Iar relatiile cu ceilalti nu pot fi decat minunate, daca suntem intr-o relatie armonioasa cu noi insine.
Citeste si: Despre Singuratate si momentul vietii emotional!

Articole recomandate

Mergi la Pagina Principala - License Creative Commons

Etichetat:

Distribuie această postare

Imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe acest site, sunt proprietate Socializam. Protejate sub License Creative Commons, cu atribuire si distribuire in conditii identice. Unde pot exista si clauze suplimentare si nu pot fi preluate fara un acord scris.

Adăugați un comentariu