Prima pagină » Noutati » Premiile Oscar – Premiul mult ravnit!
Articole

Premiile Oscar – Premiul mult ravnit!

Premiile Oscar - Premiul mult ravnit

Premiile Oscar – Premiul mult ravnit! Oscar este un sistem de referinta pentru film, o marca a valorii, dar si o ocazie frivola de etalare a ultimelor tendinte in moda. Gandita si construita de un regizor de la MGM, pe nume Cedric Gibbons. Statueta reprezinta un cavaler ce tine o spada in mana si sta pe o rola de pelicula cu cinci brate. Fiecare reprezentand cate un departament din Academia de Film; actori, scenaristi, regizori, producatori si tehnicieni. Statueta nu a primit de la inceput un nume, unii ii spuneau, Statueta Academiei. Altii, Trofeul de aur sau Statueta de merit. Mass-media avea propria versiune, omul de fier. Dilema si-a gasit rezolvare in spusele unei bibliotecare, devenita mai tarziu director executiv al Academiei, Margaret Herrick. Ea a vazut statueta si a exclamat: Arata exact ca unchiul meu Oscar!

81 de ani alaturi de Academia Americana de Film! – Prima ceremonie de decernare a premiilor a avut loc la 16 mai 1929, la hotelul Hollywood Roosevelt. Dar atunci numele castigatorilor nu constituiau o surpriza: ele erau cunoscute cu trei luni inainte. Ele au fost prezentate in cadrul unei cine private, la Hollywood Roosevelt Hotel. Atunci au participat mai putin de 250 de persoane. Astazi, Academia are peste 6000 de membri onorifici, iar gala premiilor Oscar este urmarita pe micile ecrane de peste un miliard de oameni.

Premiile Oscar – Premiul mult ravnit!

Pentru a se califica in cursa pentru premii, un film trebuia sa aiba premiera la Los Angeles in perioada de douasprezece luni incheiata cu ziua de 31 iulie a anului precedent. Premiile de dupa 1934 s-au bazat pe filmele care avusesera premiera in anul calendaristic precedent. Premiile din 1932-33 s-au bazat pe o perioada de calificare de 17 luni. Clauza potrivit careia filmul trebuia sa aiba premiera la Los Angeles i-a permis lui Charlie Chaplin sa castige singurul sau Oscar pentru filmul, Limelight. Pe care l-a produs in 1952, dar care nu a avut premiera decat 20 de ani mai tarziu, in 1972. De atunci, regulile s-au modificat astfel incat filmele cu o vechime de peste doi ani sa nu poata fi nominalizate.

Premiile Oscar – Recordul pentru cele mai multe nominalizari, dar nici un premiu castigat este detinut, intre actori, de Peter O’Toole, cu opt nominalizari. Totusi, el a fost premiat in 2003 cu Oscarul pentru intreaga activitate. Recordul absolut la nominalizari, fara a fi obtinut vreun premiu, il detine insa sunetistul Kevin O’Conell, cu 20 de incercari.

Premiile Oscar – Rolul secundar

Familia Huston a fost singura care a produs trei generatii de castigatori ai Oscarului; Walter Huston a fost numit, Cel mai bun actor intr-un rol secundar. In 1948 pentru rolul din The Treasure of the Sierra Madre. John Huston a fost desemnat „Cel mai bun regizor” al aceluiasi film. Iar Anjelica Huston a primit Oscarul pentru „cea mai buna actrita intr-un rol secundar” cu rolul sau din Prizzi’s Honor, 1985.

Doar doua cupluri casatorite au castigat Premii Oscar pentru actorie: Laurence Olivier (Hamlet, 1948) si Vivian Leigh (A Streetcar Named Desire, 1951); Joanne Woodward (The Three Faces of Eve, 1957) si Paul Newman (The Color of Money, 1986). Singurele surori care au castigat Premiul au fost Joan Fontaine (Suspicion, 1941) si Olivia de Havilland (To Each His Own, 1946, si The Heiress, 1949).

Premiul mult ravnit – Marii perdanti!

Pentru cei care pot visa sa obtina cea mai importanta recunoastere a talentului cinematografic. Criteriile de alegere sunt uneori greu de inteles. Alfred Hitchcock, unul dintre cei mai mari regizori, nu a fost niciodata premiat cu un Oscar. Regizorul britanic, autorul a zeci de filme de succes, a fost nominalizat de sase ori, intre 1941 si 1961, dar nu a castigat niciodata. Din randul actorilor, Samuel L. Jackson, Richard Burton, Tom Cruise, Brad Pitt, Bruce Willis, Johnny Depp, John Travolta, Cary Grant, Demi Moore si Marilyn Monroe (care nici nu au fost nominalizate vreodata), Montgomery Clift, James Earl Jones, Lauren Bacall, Glenn Close, Marlene Dietrich, Greta Garbo sau Barbara Stanwyck. Lista, desigur, ramane deschisa.

Chiar si Oscar poate primi un refuz.

In anul 1970, George C. Scott a refuzat Oscarul acordat pentru „Cel mai bun rol” in filmul Patton, motivandu-si decizia fata de Academie „nu consider ca cineva ma poate concura”. In 1972, Marlon Brando a refuzat premiul pentru rolul din The Godfather. El se opunea puternic modalitatii in care Hollywoodul denatura imaginea nativilor americani. Ei nu au fost primii care au refuzat acest premiu; in 1935, scriitorul Dudley Nichols a refuzat sa accepte Oscarul pentru The Informer deoarece, la acea vreme, Sindicatul scriitorilor demarase o greva impotriva studiourilor de film.
Citeste si: Despre Nemurirea zeilor!

Reclame

Mergi la Pagina Principala - License Creative Commons

Etichetat:

Share This Post

Imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe acest site, sunt proprietate Socializam. Protejate sub License Creative Commons, cu atribuire si distribuire in conditii identice. Unde pot exista si clauze suplimentare si nu pot fi preluate fara un acord scris.

Leave a Reply