Prima pagină » Noutati » Nemurirea – conditia zeilor!
Articole

Nemurirea – conditia zeilor!

Nemurirea - conditia zeilor!

Nemurirea – conditia zeilor! In povestirile mitologice, nemurirea reprezinta conditia zeilor. De fapt, ei nu sunt eterni, adica nu exista de la inceputul lumii; pentru fiecare se reconstituie cu precizie nasterea (adesea miraculoasa si exceptionala) si genealogia. Ei nu cunosc insa moartea; adesea au o copilarie (ca in cazul lui Hermes, care de altfel demonstreaza ca are calitati exceptionale inca din fasa) si cresc. Dar o data ajunsi la o maturitate ideala, ce corespunde deplinatatii fortelor, nu mai imbatranesc si nu mor. Din acest motiv sunt numiti adesea „nemuritorii”. Nemurirea este conditia comuna a tuturor zeilor, dar nu si a tuturor eroilor.

Cu cateva exceptii (de pilda Heracle), acestia din urma mor, asemenea oamenilor; dupa coborarea lor in infern insa sunt venerati pe pamant ca divinitati. Iar in lumea de dincolo au parte de un destin special, diferit de cel al muritorilor de rand. Intrucat duc o viata linistita si lipsita de griji in Insulele Fericitilor. In lumea romana, de un soi de eroizare beneficiaza imparatii, care – asa cum povesteste traditia in cazul lui Romulus – aveau parte de apoteoza, ceea ce nu excludea experienta mortii.

Nemurirea – conditia zeilor!

Si oamenilor li se recunostea totusi o componenta imortala — sufletul, care, spre deosebire de trup, ducea si dupa moarte o existenta autonoma si eterna in infern sau; potrivit altor doctrine (orfism, pitagorism), se reincarna. Parcurgand de fiecare data un itinerar complex al mortii si renasterii in trupuri diferite.

Trupul omenesc este insa condamnat in mod fatal la moarte. Mitul aminteste doar cateva cazuri de indivizi pentru care zeii incearca sa obtina darul nemuririi. Cel mai celebru este cazul lui Ahile, pe care mama sa Thetis l-a imbaiat in apa Styxului. Pentru a-l face invulnerabil si deci nemuritor, tinandu-l de un calcai, ce a ramas singura sa parte vulnerabila.

Potrivit altor versiuni ale mitului, Thetis incercase sa-i faca nemuritori si pe ceilalti fii ai sai, asezandu-i in foc; aceasta metoda a fost folosita si de Demetra, care i-a aplicat-o lui Demofon. Fiul lui Celeos si al Metanirei, ce o gazduisera in timpul sederii sale pe pamant, pe cand isi cauta fiica. Copilul crestea foarte repede, dar cand mama sa l-a vazut intr-o noapte in mijlocul flacarilor s-a inspaimantat si a impiedicat-o pe zeita sa continue.

Dupa cum putea sa-i faca pe oameni nemuritori, tot astfel focul putea pune capat vietii lor. Atunci cand supravietuirea era legata de o lance sau de un taciune (este cazul lui Meleagru sau, in mitologia romana, al lui Mamercus); nemurirea depindea de buna conservare a obiectelor respective, care, arzand, au provocat moartea ambelor personaje. In alte cazuri, zeii le daruiesc nemurirea celor pe care ii indragesc dandu-le sa bea ambrozie, asa cum se intampla in mitul lui Ixion.

Nemurirea – conditia zeilor!

Aproape intotdeauna mitologia ne prezinta povestiri despre oameni care sunt pe punctul de a dobandi nemurirea. Dar care, din diferite motive, revin la conditia lor de muritori. Induiosatorul mit al lui Eos si Titonos pare sa simbolizeze imposibilitatea omului de a se apropia de conditia fericita a nemuritorilor. Lui Titonos, un muritor indragit de Eos, zeii i-au ingaduit sa traiasca vesnic. Eos (Aurora) insasi a obtinut pentru el aceasta favoare. Dar a uitat sa le ceara zeilor sa-i daruiasca, pe langa nemurire, si tineretea vesnica. Ceea ce ar putea parea un dar minunat devine astfel o sursa de suferinte cumplite pentru bietul Titonos. Destinat sa imbatraneasca la nesfarsit, uscandu-se si chircindu-se, devenind incapabil de orice forma de autonomie. Pierzandu-si practic caracteristicile umane si ducandu-si zilele intr-un cos de rachita.

Cand nemurirea devine un sinonim al suferintei fara sfarsit, ea nu mai este un dar indelung ravnit, ci un privilegiu stanjenitor fata de care moartea este preferabila. Inteleptul centaur Chiron, chinuit de o rana pe care i-o facuse Heracle cu una dintre sagetile sale otravite si care nu se putea vindeca, ii ofera lui Prometeu nemurirea sa; astfel, Prometeu ii pune capat zilelor, iar Chiron face ca titanul sa nu cunoasca moartea.

In alte cazuri, nemurirea aproape atinsa este refuzata de zei pentru a-l pedepsi pe cel care nu este demn de ea. Asa cum se intampla cu Tideu, pentru care Atena obtinuse de la Zeus darul nemuririi; Tideu insa a inceput sa manance creierul dusmanului sau Melanipos, care tocmai il ucisese, iar acest gest a determinat-o pe Atena sa nu-i acorde nemurirea.
Citeste si: Despre celebra sarmana – Marlyn Monroe!

Articole recomandate Reclame

Mergi la Pagina Principala - License Creative Commons

Etichetat:

Share This Post

Imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe acest site, sunt proprietate Socializam. Protejate sub License Creative Commons, cu atribuire si distribuire in conditii identice. Unde pot exista si clauze suplimentare si nu pot fi preluate fara un acord scris.

Leave a Reply