Home » Noutati » Momentul de gratie al comunicarii

Share This Post

Articole

Momentul de gratie al comunicarii

Momentul de gratie al comunicarii

Momentul de gratie al comunicarii online: cand socializarea, munca si pasiunea se intalnesc!
Mai stie cineva ce inseamna termenul de „claca”? Probabil ca foarte putini. Claca este cea mai arhaica forma de socializare in mediul traditional rural. Femeile – si nu numai – se strangeau impreuna sub un pretext practic. Si, in timp ce munceau, ele legau discutii, depanau amintiri, mai si barfeau, spuneau povesti, snoave, cantau, isi transmiteau stirile locului. Exact ca pe un forum modern sau pe un chat colectiv. Conditia era ca munca desfasurata sa fie statica. Ele teseau, torceau lana, impleteau sau brodau. Iar aceste intalniri erau atat de placute si populare incat adesea se prelungeau pana noaptea tarziu.

Dar timpul a trecut si comunicarea la distanta intre oameni a schimbat totul. Au aparut telefoanele, apoi telefoanele mobile, internetul, avem WhatsApp si Facebook, avem Twitter, forumuri… lista e nesfarsita.

Insa, spre deosebire de aceste retele de socializare, nimic nu se compara cu o intalnire motivata de un scop practic, asa cum era claca. Discutiile erau mai interesante cand mai si faceai ceva intre timp. Orele treceau pe nesimtite, se ramanea pana tarziu si nimeni nu se simtea vinovat ca a pierdut timpul la discutii.

Momentul de gratie al comunicarii

marketing man person communicationSuntem toti niste e-migranti
Tehnologia moderna a satisfacut insa si aceasta nevoie. Stravechea claca a migrat in mediul virtual si a capatat forma jocurilor online. Vecinii, prietenii si rudele au fost inlocuiti de oponentii din jocurile virtuale, in rest placerea e aceeasi.

Iata de pilda comunitatile de jucatori de poker. Aerul de joc al aventurierilor pe care il avea candva pokerul a disparut si jocul s-a domesticit in asa masura incat poate fi jucat in siguranta, de acasa, pe internet. Jucatorii se intalnesc pe Skype, in ceea ce se numeste „study group” adica „grupuri de studiu”, un fel de clase de elevi in care se invata tainele jocului, se impartasesc situatii de joc, sa cauta sfaturi si, peste toate acestea, se socializeaza. Se spun bancuri, sa dau linkuri interesante, sa povestesc intamplari de viata si se leaga prietenii stranse.
Pokerul este doar pretextul, asa cum pe vremuri torsul sau tesutul erau motive de intalnire. Insa aceste intalniri sunt si extrem de utile pentru incepatori. Ei au la indemana prieteni mai experimentati de la care invata tainele jocului, invata matematica si strategia pokerului, autocontrolul, psihologia adversarilor, pe scurt invata sa castige.

Momentul de gratie al comunicarii – Camerele de poker

Iar camerele de poker, specializate in organizarea de partide de poker virtual, au si ele chat-boxul lor la fiecare masa de joc. Pe langa aceasta, exista forumuri, site-uri de stiri si grupuri pe Facebook ce impartasesc aceleasi interese.
Nu in ultimul rand, cei care se simt deja stapani pe talentul lor, pot face saltul in arena live. Aici adversarii se afla in fata noastra, la masa de joc din card-room, si prilejurile de socializare se inmultesc. Este paradoxal: in aceasta lume in care toti ne sunt adversari, se leaga cele mai stranse si durabile prietenii, bazate mai intai pe pasiunea comuna, insa mai apoi pe compatibilitatea intre caractere.

Si lucrurile nu se opresc aici.
Undeva la capatul drumului, pentru cei care il parcurg cel mai tenace, se afla faima de a fi printre cei mai buni. Aici nu exista pile si relatii, totul este pe cont propriu si meritele sunt pur personale si nu ni le poate lua nimeni. Nu e loc de impostura sau de inselaciune, caci criteriul este unul singur si clar: valoarea personala si performantele individuale.

Priviti-va monitorul computerului…

Walking in Finsbury ParkMomentul de gratie al comunicarii … Cate din ferestrele deschise (sau accesate in ultima zi) nu au ca scop socializarea? Probabil ca foarte putine. Majoritatea sunt un semn ca ne aflam mereu in cautare de noi prieteni, cunostinte, modele umane. Fie ca e Facebook sau Reddit, Skype sau pur si simplu o masa de poker la care jucam un turneu cu taxa de 1 dolar. Sau un shooter in care alergam prin incaperi virtuale sa ne „vânam” prietenii.

Momentul de gratie al comunicarii
Traim intr-o lume care ne conecteaza din ce in ce mai mult, si asta e bine. Insa sa nu uitam ca din cand in cand sa mai iesim si la cate o plimbare solitara prin parc. Nici intalnirea cu noi insine nu este de neglijat.

Articole recomandate

Join to chat – License Creative Commons

Share This Post

Leave a Reply