Home » Noutati » Lucruri interesante despre Romania

Share This Post

Articole

Lucruri interesante despre Romania

Lucruri despre romania

Lucruri interesante despre Romania: Cel mai vesel cimitir din lume este in Romania
In localitatea Sapanta, din judetul Maramures, este Cimitirul Vesel, renumit in intreaga lume pentru crucile viu colorate ale mormintelor, picturile naive reprezentand scene din viata si ocupatia persoanelor inhumate. Pe unele cruci exista si versuri in care sunt amintite,cu noanta umoristica, persoanele respective. Lucruri interesante despre Romania – In anul 1935, preotul greco-catolic Grigore Ritiu, care era profesor de latina si romana, Stan Ioan Patras a realizat partea verticala a crucilor ceva mai lat, cu loc pentru epitaf. Din 1935 dateaza primul epitaf, iar din 1960 incoace, cimitirul a fost populat cu circa 800 astfel de cruci, scluptate din lemn de stejar, devenind un muzeu in aer liber de natura unica si o atractie turistica.

Lucruri interesante despre Romania

2. Lucruri interesante despre Romania – Inventatorii romani au schimbat lumea
In evolutia acestei lumi si-a pus amprenta si cateva personalitati din Romania. Nicolae Constantin Paulescu – descoperitorul insulinei, Eugen Pavel – Inventatorul Hyper CD-ROM-ului, Aurel Persu – Primul inginer auto care a realizat o masina ale carei roti se gasesc in interior pentru o aerodinamicitate mai mare, Petrache Poenaru – inventatorul stiloului, Emil Racovita – fondatorul biospeologiei (stiinta care se ocupa cu studiul organismelor vii din pesteri)
Lucruri interesante despre Romania – Ingineri romani si-au adus contributia la dezvoltarea aeronauticii. Henri Coanda, Traian Vuia si Aurel Vlaicu sunt doar cateva nume care au fost considerati pioneri ai aviatiei.

3. In Romania a fost primul oras cu iluminare stradala din Europa – Timisoara in 1884

4. In Romania se gaseste singurul muzeu de aur din Europa
Muzeul aurului este situat in micul oras Brad, si este unicul din Europa, fiind fondat acum 100 de ani. Galeria contine o colectie impresionanta de aproape 2000 de exponate din aur din toate colturile lumii.

5. Cea mai mare populatie de ursi bruni din Europa se gaseste in Romania

6. Cea mai mare roca sculptata din Europa se gaseste in Romania, si reprezinta statuia lui Decebal
Undeva de-a lungul Dunarii in apropierea orasului Orsova se gaseste cea mai inalta statuie sculptata in piata cu o inaltime de 55 de metri, reprezentandu-l pe Decebal, ulimul conducator al Daciei.Statuia este vizibila doar de pe Dunare.

7. Romania are cea mai bine prezervata Delta din Europa
Desi ca marime se afla pe locul 2 in Europa dupa Depresiunea Caspica. Delta Dunarii reprezinta cea mai bine prezervata delta din Europa. Aici gasindu-se nu mai putin de 23 de ecosisteme naturale ce ofera o flora si o fauna unica.
Lucruri interesante despre Romania
8. Romana este singura limba latina vorbita in Europa de Est
Majoritatea oamenilor cred ca limba romana este o limba apropiata de limba rusa sau de alte limbi de origine slava. Insa in realitate ea este o limba latina apropiata de limba franceza, italiana, portugheza sau catalana.

9. Lucruri interesante despre Romania – Romania este tara cu cea mai mare resursa de aur din Europa

10. Romania are 7 site-uri declarate patrimonii UNESCO
Acestea includ: Delta Dunarii, asezarile sasesti cu biserici fortificate din Transilvania. Manastirea Horezu, bisericile pictate din nordul Moldovei. Cetatea Sighisoara, bisericile de lemn din Maramures si fortaretele dacice din Muntii Orastiei.

11. Romania se mandreste cu cea mai mare cladire administrativa

Construita sub conducerea lui Nicolae Ceausescu- Palatul Parlamentului din Bucuresti-cunoscut ca si Casa Poporului- este cladirea cea mai mare, mai grea si mai costistoare din inteaga lume care deserveste administrativ o tara.

12. Lucruri interesante despre Romania – Moneda national a Romaniei este leul (lion- english)
Mai exista doar doua state care folosesc o moneda a carei semnificatie in engleza inseamna LEU- Moldova si Bulgaria (conform wikipedia)

Poti discuta despre asta pe chat online

Share This Post

Leave a Reply