Home » Noutati » Legenda si istorie – Pe urmele lui Dracula!

Share This Post

Articole

Legenda si istorie – Pe urmele lui Dracula!

Legenda si istorie

Legenda si istorie – Pe urmele lui Dracula! Basmele au nevoie de haloul lor, asa cum s-au nascut. Doreste cineva sa-i schimbe destinul Albei ca Zapada? Lumea de azi are destule resurse pentru a-si produce propriile povesti. Caci fantasmele din mintea omului nu se vor epuiza niciodata. Cat despre cele vechi, ele au puterea magica de a intineri cu fiecare generatie. E clar ca nimeni nu se va plictisi de nemaipomenitul Dracula acest vampir romantic. Cand sangeros, cand singuratic si tanjind dupa iubire, care bantuie prin lume de cand parintele sau, irlandezul Bram Stocker, il strecura, in 1897, intr-un roman.

Strania faptura a avut forta sa iasa din acele pagini, sa treaca pragul filmelor, al casetelor video si mai cu seama al calatoriilor. Soarta ii incepea si se sfarsea aici, intr-o trecatoare a Carpatilor – Pasul Bargau. In Romania, si merita, fireste, sa vii de la capatul Pamantului ca sa vezi locurile cu ochii tai. Asa cum te duci sa contempli casa Julietei si a lui Romeo sau carciuma unde se spune ca mai dainuie umbra vrajitorului Faust …

Va fi intotdeauna fascinat sa cauti, sa umbli prin locurile celui care a capatat o faima atat de irezistibila …
Legenda si istorie – In general numele romanesti sunt formate, din alaturarea sufixului patronimic „a” sau „ea” la numele tatalui. Astfel „Dracula” sau „Draculea” inseamna fiul lui „Dracul”.

Legenda si istorie:

Dracula, potrivit descrierii făcute de legatul papal Nicolae Modrussa, „era nu foarte înalt de statură, dar foarte vânjos şi puternic. Cu înfăţişare crudă şi înfiorătoare cu nasul mare şi acvilin, nările umflate, faţa subţire şi puţin roşiatică.. în care genele foarte lungi înconjurau ochi verzi şi larg deschişi. Iar sprâncenele negre şi stufoase îi arătau ameninţători.. faţa şi bărbia erau rase, cu excepţia mustăţii. Tâmplele umflate sporeau volumul capului. Un gât ca de taur lega ceafa înaltă de umerii laţi pe care cădeau pletele negre şi încârlionţate”. Vlad Tepes s-a nascut in orasul Sighisoara, in Transilvania in 1431, fiind mai tarziu domnitor al Valahiei. Tatal sau, Vlad Dracul, a fost cavaler in Ordinul Dragonului, ordin cavaleresc din Estul Europei care avea ca scop oprirea extinderii Imperiului Otoman.
Legenda si istorie – Blazonul Ordinului Dragonului reprezenta un dragon (otomanii) si o cruce (semn al crestinatatii), iar Vlad Dracul a purtat acest simbol peste tot, pe steaguri, monede si sigiliu.
– Cunocut pentru intoleranta si cruzimea sa, Vlad era in acelasi timp respectat de supusii sai pentru campaniile de lupta impotriva turcilor. Era respectat atat ca luptator cat si ca voievod ce nu tolera nedreptatea, in timpul domniei lui ridicand cateva manastiri. A fost un erou adulat, dar si temut de poporul lui.

– Victor Hugo in „Legende de Siecles”

Reda felul in care Vlad Tepes a intampinat armata sultanului Mahomed al-II-lea venita sa cucereasca Tara Romaneasca. Inaintand spre Targoviste, ostenii armatei turcesti au fost ingroziti de privelistea oferita de Tepes.. case arse, campii parjolite, si fantani cu apa otravita.
– Totul a culminat insa cu imaginea de langa zidurile cetatii unde se adapostise Vlad Tepes.. o imensa padure de cadavre. Cuprinsi de frica si ingroziti de mirosul celor 20.000 de cadavre ale prizonierilor turci infipti in tepe, insusi Mahomed s-a retras recunoscand victoria voievodului.

– Pentru romani, Vlad Tepes a ramas voievodul in timpul caruia puteai bea apa din fantana Cetatii Targoviste. Cu un pocal din aur masiv fara ca cineva sa-l fure (surse istorice confirma existenta acestei cupe care a fost folosita pana in ziua in care Vlad Tepes a murit).
– Despre moartea lui Dracula nu se cunosc suficiente detalii, existand cateva versiuni incomplete. Cea mai populara poveste este aceea ca ar fi fost ucis intr-o batalie impotriva turcilor. In apropiere de Bucuresti, in decembrie 1476. Alta sustine ca a fost ucis de boieri valahi, in timpul luptei. Ce s-a intamplat insa cu corpul neinsufletit al lui Vlad? Aceasta este un alt mister, o tesatura de legende, din care nici una nu a putut fi confirmata.
Legenda si istorie – Majoritatea istoricilor considera ca Vlad a fost inmormantat in apropierea altarului Manastirii Snagov. Manastire ce se afla pe o insula in mijlocul lacului Snagov. Cert este ca drept trofeu, capul sau a fost dus la Instambul. Pentru ca intreaga lume otomana sa vada ca domnia voievodului infricosator se incheiase cu adevarat.

Poti discuta despre asta pe chat online

Share This Post

Leave a Reply