Home » Noutati » Istoria Romaniei – Istoria romanilor!

Share This Post

Articole

Istoria Romaniei – Istoria romanilor!

Istoria Romaniei - Istoria romanilor

Istoria Romaniei – Istoria romanilor! Prin istoria Romaniei se intelege, in mod conventional, istoria regiunii geografice romanesti precum si a popoarelor care au locuit-o si care, pe langa diferentele culturale specifice si transformarile politice. Au dotat-o cu o identitate specifica, identitate care in timp a condus la recunoasterea Romaniei drept subiect istoric de sine statator.
– Istorie se cheama ceea ce s-a intamplat cu adevarat, nu ceea ce am vrea sa se fi intamplat. Declara in urma cu aproape un secol poate cel mai mare istoric roman Nicolae Iorga.

Istoria Romaniei – Istoria romanilor!

Istoria Romaniei – Istoria romanilor: S-a spus despre istorie ca este una dintre cele mai inexacte stiinte. Ca datele, cu cat sunt mai vechi, cu atat sunt mai alterate de interpretari si de subiectivismul celor care le-au scris. Lipsa unor dovezi palpabile da si ea nastere la zeci de mistificari si de relatari inexacte.

– Auzim deseori dispute variate pe seama importantei unor date din istoria comuna a poporului nostru. Insa o perspectiva generala asupra a ceea ce s-a intamplat in trecut ne-ar ajuta sa intelegem ca fiecare decizie pe care predecesorii nostri au luat-o intr-un moment sau altul. A facut ca noi sa fim ceea ce suntem astazi. Fiecare actiune intreprinsa de locuitorii stravechi ai Balcanilor. Fiecare lupta, a constitut, in parte, cate un fir important din marea urzeala care s-a tesut. Nimic altceva decat istoria pe care s-au ridicat civilizatiile moderne, asa cum le cunoastem noi in prezent.

Granitele Romaniei de astazi includ o mare parte din teritoriul statului antic Dacia. Teritoriul actual al Romaniei a fost locuit incepand cu mileniul 2 inainte de Hristos, de triburile indo-europene ale tracilor. Incepand cu secolul 6 inainte de Hristos, in regiunea Dunarii de Jos sunt semnalati getii, iar in tinuturile Banat si Transilvania, dacii.

Despre Romania – Romanizarea reprezinta un proces istoric complex prin care civilizatia romana patrunde in toate compartimentele vietii unei provincii incat duce la inlocuirea limbii populatiei supuse cu limba latina. Factorii romanizarii au fost administratia, armata, veteranii, colonistii, urbanizarea, religia, dreptul si invatamantul in limba latina. In Evul Mediu, populatia de pe teritoriul actual al Romaniei traia in doua formatiuni statale distincte. Tara Romaneasca si Moldova – dar si in Transilvania, Ungaria, Banat, Crisana, Maramures. Unele teorii indica ideea ca statul medieval „Tara Romaneasca” a fost fondat de o dinastie cumana, impinsa spre vest si sud de mongoli.
Istoria Romaniei – Istoria romanilor

Formarea limbii române.

Tot de la sfârșitul secolului VIII putem vorbi de apariția limbii române, fiind o limbă romanică sau neolatină. La formarea acesteia, rolul principal l-au jucat cele trei componente principale; stratul romanic, substratul presupus daco-moesic și adstratul slav. Limba română a evoluat din latina orientală. Contactul prelungit cu populațiile slave fiind la originea unei părți importante din vocabular. O influență puternică a avut-o limba franceză în secolul al XIX-lea.

Româna acum este o limbă romanică, cu forme arhaice şi împrumuturi de cuvinte din slavă, turcă, franceză şi maghiară. Găsim la români o bogăţie nebănuită de basme populare, legende, poezii, muzică şi dansuri, care s-a transmis din generaţie în generaţie de-a lungul secolelor.

Religia cea mai răspândită este cea ortodoxă (86,9%). Alte confesiuni din România sunt romano-catolică (5%), luterană şi calvină (3,5%), greco-catolică (1%), penticostală (1%), baptistă (0,5%), adventistă, islamică (0,90%) şi iudaică (1,50%).
„Istoria nu este realitate, ci reprezentare.” (Jocul cu trecutul, L. Boia).
Istoria Romaniei – Istoria romanilor

Poti discuta despre asta pe chat online

Share This Post

Leave a Reply