Prima pagină » Noutati » Inteligenta Emotionala
Articole

Inteligenta Emotionala

Inteligenta Emotionala

Inteligenta Emotionala: A fi inteligent inseamna a avea capacitatea de a gandi, adica de a atinge un scop plecand de la anumite elemente date. In psihologie, inteligenta apare atat ca fapt real, cat si ca unul potential, atat ca proces, cat si ca aptitudine sau capacitate, atat forma si atribut al organizarii mintale, cat si a celei comportamentale. De multe ori folosim termenul inteligenta pentru speciile de animale. Spunem ca o furnica este inteligenta pentru ca, in comparatie cu alte insecte, cum ar fi fluturele sau buburuza, in cazul sau, organizarea sociala si a muncii este uimitoare.

Inteligenta Emotionala

In 1983 Howard Gardner a introdus conceptul de: ”Inteligente Multiple”. El argumenta ca exista nu doar un singur tip de inteligenta ca si cea masurata prin teste si dezvoltata in cadrul scolar, ci multiple tipuri de inteligente.

Cele 7 tipuri de inteligente ale lui Gardner sunt:
• Inteligente Matematica – Logica.
• Inteligente Interpersonala.
• Inteligente Spatiala – consta in capacitatea de a ne imagina obiectele in doua sau trei dimensiuni.
• Inteligente Ritmic–Muzicala.
• Inteligente Intrapersonala.
• Inteligente Kinestetica.
• Inteligente Lingvistic – Verbala.

Ce este Inteligenta Emotionala?

Conform cercetarilor statistice, competenta emotionala este de doua ori mai importanta decat abilitatile tehnice sau intelectuale. Dezvoltarea inteligentei emotionale reprezinta intelegerea si gestionarea emotiilor pentru a crea relatii armonioase cu cei din jur.

Un IQ mai ridicat creeaza premisele pentru o viata mai reusita; el este corelat, evident, cu rezultatele mai bune la scoala; educatie mai avansata, performante profesionale mai bune si o mai mare probabilitate de a gasi o slujba satisfacatoare, atat intelectual, cat si financiar. Mai mult, un IQ mai ridicat este asociat, in general, cu o stare de sanatate mai buna mai multe puncte de vedere. Inclusiv o incidenta mai mica a obezitatii si a bolilor de inima.
De aici, importanta intelegerii felului in care se dezvolta inteligenta si a elementelor care isi pun amprenta asupra ei.

Beneficiile Inteligentei Emotionale

• Performante marite.
• Motivatie imbunatatita.
• Inovatie sporita.
• Incredere.
• Leadership si management eficient.
• Munca in echipa excelenta.

Dar, mergand pe aceasta directie; corelatia intre starea de sanatate si coeficientul de inteligenta al diferitelor grupuri de oameni, in functie de zona geografica in care traiesc. Doua noi studii descopera si aduc argumente in favoarea unui legaturi pana acum putin explorate; cea intre coeficientul de inteligenta si bolile infectioase.
Dezvoltarea intelectului se arata, asadar, chiar mai complexa decat credeam. Pe langa componenta ereditara, educatie, alimentatie si clima, iata ca starea de sanatate pare sa aiba un rol neasteptat de insemnat.

Este mai bine sa restrangem inteligenta la formele abstracte ale gandirii asa cum a demonstrat cercetarea in domeniul psihologiei. Punand in acelasi timp in valoare aptitudinile senzorio-motorii si celelalte aspecte ale personalitatii. Un caracter amabil sau extravertit poate fi, in plan profesional sau familial. Mai adecvat decat o inteligenta foarte abstracta, combinata cu un caracter rece sau introvertit.
O lume de oameni mai bine hraniti si mai sanatosi ar insemna, asadar, o lume de oameni mai inteligenti.
Citeste si: Despre cum si unde sa-ti petreci timpul liber sau vacanta de vara!

Articole recomandate

Mergi la Pagina Principala - License Creative Commons

Etichetat:

Distribuie această postare

Imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe acest site, sunt proprietate Socializam. Protejate sub License Creative Commons, cu atribuire si distribuire in conditii identice. Unde pot exista si clauze suplimentare si nu pot fi preluate fara un acord scris.

Adăugați un comentariu