Prima pagină » Noutati » Importanta inteligentei emotionale
Articole

Importanta inteligentei emotionale

Importanta inteligentei emotionale

Importanta inteligentei emotionale: Inteligenta emotionala este un element esential in vietile noastre care face diferenta si care poate fi un element esential al legaturii dintre sentimente, caracter si instincte morale. Aceasta include autocontrolul, zelul, perseverenta si capacitatea de automotivare. Desi majoritatea oamenilor considera pe primul plan intelectul, a fost dovedit faptul ca emotiile nu trebuiesc desconsiderate. Oricat de inteligent ar fi un om, fara o constientizare a emotiilor lui, fara o recunoastere si o evaluare corecta a sentimentelor si fara un comportament pe masura acestora nu va putea obtine relatii armonioase cu ceilalti si nu numai.

Importanta inteligentei emotionale

Termenul „inteligenta emotionala” a fost formulat pentru prima data intr-o teza de doctorat, in S.U.A., în 1985, de catre Wayne Leon Payne care considera ca aceasta este o abilitate care implica o relationare creativa cu starile de teama, durere si dorinta.

Mayer si Salovey au enumerat componente specifice ale inteligentei emotionale in urmatoarele:
– constiinta de sine.
– cunoasterea din punct de vedere emotional.
– capacitatea de empatie.
– capacitatea de a lua decizii intelepte.
– capacitatea de a reusi asumarea responsabilitatii pentru propriile emotii.

Oamenii care detin o inteligenta emotionala peste medie se deosebesc prin diferite comportamente:
– reusesc sa-i faca pe ceilalti sa se simta in centrul atentie deoarece le acorda timp sa vorbeasca, fiind inclinati mai mult spre a asculta oamenii nu spre a le vorbi.

– dispun de un incredibil auto-control. Acestia inteleg puterea emotiilor insa nu reactioneaza la impuls, reusesc sa se stapaneasca si sa-si tina in frau emotiile care ii navalesc.

– stiu sa taca atunci cand nu sunt stapani pe anumite subiecte de discutie, acordandu-le celorlalti dreptul sa impartaseasca informatii.

– accepta cu usurinta feedback-urile care i se ofera, fiind deschisi criticilor, etc.

Pentru a reusi si tu sa iti dezvolti aceasta latura, Goleman considera ca anumite dimensiuni ale inteligentei emotionale, trebuiesc exersate. Printre acestea se numara: constientizarea propriilor emotii, controlul emotiilor, motivarea personala, empatia- citirea emotiilor, conducerea relatiilor interpersonale.

In concluzie, inteligenta emotionala are o importanta deosibita in vietile noastre.
Cercetarile din ultimul deceniu accepta alaturi de coeficientul de inteligenta IQ si inteligenta emotionala EQ. Cele doua sunt interdependente iar fara una dintre ele noi am fi ineficienti si incompleti.
Citeste si: Despre importanta comunicarii intr-o relatie prin intermediul internetului!

Articole recomandate Reclame

Mergi la Pagina Principala - License Creative Commons

Etichetat:

Share This Post

Imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe acest site, sunt proprietate Socializam. Protejate sub License Creative Commons, cu atribuire si distribuire in conditii identice. Unde pot exista si clauze suplimentare si nu pot fi preluate fara un acord scris.

Leave a Reply