Prima pagină » Noutati » E-urile din alimente
Articole

E-urile din alimente

E-urile din alimente

E-urile din alimente. E-urile sunt aditivii alimentari adaugati de producatorii de alimente in compozitia alimentelor. E-urile se impart in trei categorii principale:
⦁ inofensive – Exemplu: Azot, Ceara de albine, Clorura de calciu, Celuloza, etc.
⦁ suspecte – Exemplu: Silicon, Talc, Sulfat de aluminiu potasic, Ulei de soia, etc.
⦁ nocive – Exemplu: Zaharina, Dioxid de sulf.
E-urile inofensive: Azotul se gaseste cel mai des in Spray-ul pentru copt si prajit. Ceara de albine la randul ei se gaseste in produse de cofetarie sau gume de mestecat. Clorura de calciu se gaseste in branzeturi maturate sau margarina iar celuloza in lactate, dulciuri, creme.

E-urile din alimente

E-urile suspecte: Siliconul se gaseste in bere, cidru, produse fermentate din legume si fructe. Talc-ul se gaseste in cereale, deserturi si bauturi alcoolice. Sulfatul de aluminiu potasic se gaseste in Fructe si legume confiate si preparate peste iar uleiul de soia in emulsii pentru fripturi.

E-urile nocive: Zaharina este un indulcitor care se gaseste in conserve fructe/legume, gemuri, jeleuri. Dioxidul de sulf este un conservant si se gaseste in produse fainoase, produse vegetale.
In anul 1962, s-a aprobat publicarea unei liste unice care sa cuprinda toti aditivii alimentari utilizati in industria de consum.

CELE MAI PERICULOASE E-URI SUNT:

Benzoatul de sodiu, acid fosforic, nitrit de sodiu, silicatul de aluminiu si potasiu, manitol sau difosfat.

In continutul tuturor produselor, de la paine si pana la preparatele concentrate, produsele din carne, bauturile alcoolice modificate genetic, se regasesc substante, care atenteaza nu numai la sanatatea consumatorilor, ci si la viata acestora.

Printre cei mai cunoscuti aditivi alimentari din gama E sunt antioxidantii, colorantii, stabilizatorii si indulcitorii. Colorantii alimentari sunt necesari uneori pentru a putea restabili o culoare apropiata de original a unui produs alimentar.

De regula, produsele alimentare ieftine sunt si cele mai bogate in E-uri nocive. Antioxidantii sunt prezenti in diverse produse, de la prajituri pana la produse similare din carne. Functia lor este de a opri grasimile si anumite vitamine sa intre in contact cu oxigenul din aer astfel incat alimentele sa isi pastreze gustul si culoarea originala.
Citeste si: Despre cum sa-ti refaci energia atunci cand ramai fara!

Articole recomandate Reclame

Mergi la Pagina Principala - License Creative Commons

Etichetat:

Share This Post

Imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe acest site, sunt proprietate Socializam. Protejate sub License Creative Commons, cu atribuire si distribuire in conditii identice. Unde pot exista si clauze suplimentare si nu pot fi preluate fara un acord scris.

Leave a Reply