Prima pagină » Noutati » Dormim mai putin!
Articole

Dormim mai putin!

Dormim mai putin

Dormim mai putin! Trecem la ora de vara! Trecerea la ora oficiala de vara se va realiza in ultimul weekend din luna martie, “furand” o ora de somn si daruind in schimb o ora de lumina.. 30 martie, va fi cea mai scurta zi din an, cu 23 de ore. In Europa, Islanda este singura tara care nu foloseste ora de vara. Rusia a inceput sa aplice acest sistem din 1981. Insa a renuntat dupa 20 de ani, pe motiv ca nu vrea sa streseze cetatenii. 110 tari din intreaga lume folosesc astazi acest mecanism. Medicii sunt de parere ca oamenii au nevoie de aproximativ o saptamana pentru a se adapta la ora de vara.

Dormim mai putin!

Trecem la ora de vara! In Romania, ora de vara a fost introdusa pentru prima data in 1932. Deoarece trebuie sa se trezeasca cu o ora mai devreme decat s-au obisnuit. Pentru cei care sufera de anumite probleme de sanatate. Efectele schimbarii ritmului biologic ar putea fi mai serioase. Neurologii italieni afirma ca schimbarile pe care organismul uman le resimte cu ocazia acestui eveniment ne aduc insomnie, oboseala si iritabilitate.

Somnul este esential pentru sanatatea organismului, potrivit specialistilor avem nevoie sa dormim macar 6-8 ore pe noapte. Cele mai recente descoperiri de catre specialisti arata ca orele de somn de care avem nevoie difera in fuctie de sex si varsta.
bebelusi (sub 11 luni): 14-15 ore de somn;
copii (1-2 ani): 12-14 ore de somn;
prescolari: 11-13 ore de somn;
scolari: 10-11 ore de somn;
adulti: 7-8 ore de somn (adolescentii au nevoie de putin mai mult)
persoane in varsta: 7-9 ore de somn.

Dormim mai putin!

Un expert in medicina somnului, afirma ca “ora de lumina in plus intarzie instalarea fazei de somnolenta. Legata de producerea de melatonina – proces favorizat tocmai de lasarea intunericului”. Specialistul ne sfatuieste sa diminuam cantitatea de hrana si bauturi alcoolice consumate seara, facilitand astfel adaptarea organismului la noile conditii, precizand ca in decurs de 2-3 zile, orice senzatie neplacuta ar trebui sa dispara cu desavarsire.
Citeste si: Despre indragostiti si ziua internationala a indragostitilor!

Mergi la Pagina Principala - License Creative Commons

Etichetat:

Share This Post

Imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe acest site, sunt proprietate Socializam. Protejate sub License Creative Commons, cu atribuire si distribuire in conditii identice. Unde pot exista si clauze suplimentare si nu pot fi preluate fara un acord scris.

Leave a Reply