Ești aici: Acasă » Articole » Divinități pe baza raționamentului
Articole

Divinități pe baza raționamentului

Divinități pe baza raționamentului

Divinități pe baza raționamentului – A crede sau nu? Credincioșii diferitelor religii (budismul, creștinismul, etc.) acceptă și incurajează credința într-o ființă supremă, divină care este creatoarea omenirii. Argumentele în sprijinul existenței acestei divinității fiind vagi, teoretice, generale. În cazul apariției fiecărei religii, un factor comun este existența unui trimis, reprezentant al divinității (Mohamed, Iisus, etc.), care avea misiunea să răspândească credința respectivă. Un non-sens evident este conceptul ce susține că dacă fiecare popor, încă din antichitate, credea într-o ființă divină, în consecință, rezultă că aceasta există. Deasemenea conceperea lumii este atribuita unei divinități pe baza raționamentului. ”Nu se știe exact cum s-a produs Big-bangul, în consecință este obligatoriu ca o divinitate să fi fost implicată“.

Momentul de după moarte este explicat, ca trecerea în rai sau iad, aceasta fiind un concept relatat în Biblie. Concept ce nu se poate dovedi sau infirma, acesta fiind încă un exemplu de raționament speculativ.

Un alt concept eronat este acela ce susține că fără existența unei divinități (ex. Dumnezeu) morala nu ar exista, iar omul s-ar comporta asemenea necuvântătoarelor. Creștinismul neagă capacitatea omului de a fi moral dacă Dumnezeu nu ar exista. Chiar dacă în Biblie este precizat că omul a fost creat cu propria judecată, și capacitate de decizie!

Divinități pe baza raționamentului

Creștinii susțin inexistența sufletului în cazul animalelor. Asemenea teoriei creștine omul are suflet, acest fapt fiind dovedit prin capacitatea de a iubi. Dar ceea ce nu a fost luat în considerare este faptul că omul spre deosebire de animal, are un coeficient de inteligență mult superior, fiind capabil să raționeze, iubească, să decidă.

Animalul nu are posibilitatea să iubească, cauza fiind nivelul scăzut de inteligentă, nu absentă sufletului. Recent a fost dovedit că animalele cu un IQ relativ superior (cimpanzeii, delfinii), au o sensibilitate mult mai mare, spre deosebire de cele cu un IQ normal.

Alte exemple date de credincioși sunt cazurile medicale, respectiv situația în care un om suferă de o boală fatală și în cele din urmă aceasta dispare, aceste întâmplări sunt numite minuni, datorită intervenției divine.

Dar aceste manifestări nu dovedesc decât că știința, respectiv medicina este încă într-un stadiu primar. Spre exemplu, divinități pe baza raționamentului în antichitate, varicela decima orașe, chiar țări. Majoritatea argumentelor aduse în sprijinul existenței unei divinități sunt speculative, susținând că orice fenomen ce nu se poate explica este „opera” unei divinități.

Divinități pe baza raționamentului
În concluzie, în momentul actual, nu se poate dovedi sau infirma existența unei ființe supreme, divine, creatoare a lumii …

Distribuie această postare

Avatar utilizator admin
Imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe acest site, sunt proprietate Socializam. Protejate sub Licența Creative Commons, cu atribuire și distribuire în condiții identice. Unde pot exista și clauze suplimentare și nu pot fi preluate fără un acord scris. Socializam.com colectează datele personale (Nume, adresa de e-mail, adresa sit sau adresa IP) doar în cazul în care se completează formularele de contact sau se trimit comentarii. Pentru mai multe detalii, ne puteți contacta oricând.

Lasă un răspuns