Home » Noutati » Adevarul despre minciuna

Share This Post

Articole

Adevarul despre minciuna

Adevarul despre minciuna - Articole

Adevarul despre minciuna: Majoritatea persoanelor cu care venim in contact; colegi, prieteni, membrii ai familiei, sefi, vecini. Ne prezinta argumente indemnandu-ne sa gandim la fel ca ei sau sa ne comportam dupa cum ei doresc. De la decizii aparent banale si pana la alegeri importante cum ar fi de exemplu ce cariera sa ne alegem, suntem expusi in mod permanent argumentarii celorlalti. Adevarul despre minciuna – Argumenarea are insa fara indoiala si limite deoarece este practicata de oameni imperfecti, ale caror motive pot sa nu fie intotdeauna ireprosabile. Ca si in cazul altor forme de comunicare, argumentarea poate fi folosita pentru a promova atat lucrurile bune cat si pe cele mai putin bune.

Adevarul despre minciuna

Indiferent de cultul religios, de educatie sau situatia materiala, ne nastem, crestem si murim cu anumite “credinte” pe care desi nu intotdeauna le respectam. Trebuie sa acceptam ca ele exista si ne influenteaza evolutia si viata.
Una dintre aceste convingeri este si aceea ca nu este bine sa minti; mai mult decat atat aceasta este si una dintre cele zece porunci…
A incercat cineva sa-si imagineze o lume in care nimeni nu minte? Cum ar fi oare daca am renunta la minciuna?
Desi am invatat ca nu e bine sa minti, minciuna ne iese in cale la tot pasul. Mai toti recurgem cand si cand la cate o minciuna. Cu toate astea, nu stiu cati dintre noi am incercat vreodata s-o analizam. S-o studiem pe toate partile si din toate unghiurile, sa ne intrebam de ce mint oamenii. De ce se spune oare ca minciuna are picioare scurte si ca, asemeni hotiei si iubirii, ea nu se poate ascunde niciodata? „Cine a mintit o data, si-a mancat credinta toata“, spune un vechi proverb. Credibilitatea e o forma de bogatie – cat timp esti credibil, sansele de succes sunt maxime. Iar, cand iti pierzi credibilitatea, nu ti-o mai poti recapata atat de usor – Adevarul despre minciuna.

Minciuna are si ea propriile paradoxuri. Un paradox al minciunii; asa-zisa minciuna cu intentii pozitive. Se intalneste in familie si intre prieteni sau persoane apropiate. Adevarul despre minciuna – Uneori, ne vedem fortati sa apelam la minciuni „nevinovate”. Tocmai in scopul de a ne proteja apropiatii si de a evita sa le ranim sentimentele.

Credibilitatea e o forma de bogatie

Dar ce se intampla atunci cand minciuna chiar afecteaza viata celor din jurul nostru? Cand cineva minte in situatii cu adevarat serioase care ii afecteaza si pe ceilalti nu e suficient sa o faca verbal. Intreaga atitudine e importanta. De cele mai multe ori, persoanele care se afla intr-o asemenea situatie sunt deosebit de tensionate, deoarece trebuie sa fie credibile. Respectivele persoane spun minciuni si trebuie sa faca anumite miscari si sa adopte atitudini care sa concorde cu neadevarurile rostite. Se pune insa intrebarea daca omul poate sa aiba control total asupra corpului sau. Fara indoiala ca numite parti ale corpului pot fi controlate mai bine decat altele. Partile corpului ale caror miscari sunt constientizate si in viata cotidiana, pot fi controlate cel mai usor. Tinuta de asemene ne ofera informatii importante despre starea de spirit a unei persoane. Si miscarile sau pozitiile mainilor pot trada faptul ca cineva minte.

Revenind la ideea de la care am plecat, minciuna nu e un lucru bun. Ba chiar e un pacat la care face referire si una din cele zece porunci. Dar sunt situatii in care e absolut necesara si nu ar trebui sa ii judecam atat de aspru pe cei care recurg la ea pentru a salva situatia.

Accept insa faptul ca exista oameni care au facut din minciuna un stil de viata. Oamenii care mint pentru distractie si care incearca cu buna stiinta sa ii insele pe ceilalti fara a le pasa macar o secunda de consecintele actiunilor lor. Cea mai buna incheiere ar fi un citat al psihologului Michael Hurd care a spus; „minciuna nu e buna moraliceste, pentru ca ii priveaza pe ceilalti de libertatea de a face alegeri rationale, dar e acceptabila atunci cand evenimentele depasesc orice ratiune”.

Poti discuta despre asta pe chat online

Share This Post

Leave a Reply